2020 en sıcak yıllardan biri olma yolunda

Dünya Meteoroloji Örgütü'ne (WMO) göre, küresel sıcaklıkları aşağı çeken bir etkiye sahip La Niña’ya rağmen 2020 tarihteki en sıcak yıllardan biri olma yolunda.

La Niña, orta ve doğu ekvator Pasifik Okyanusu'ndaki okyanus yüzeyi sıcaklıklarının, tropikal atmosferik dolaşımdaki, yani rüzgarlar, basınç ve yağıştaki değişikliklerle birlikte büyük ölçekli soğumasını ifade ediyor. El Nino’nun tersi bir etkiye sahip olan La Niña’ya rağmen 2020 en sıcak yıllardan biri durumunda.

WMO Genel Sekreteri Profesör Petteri Taalas yaptığı açıklamada "La Niña tipik olarak küresel sıcaklıklar üzerinde bir soğutma etkisine sahiptir, ancak bu, atmosferimizde sera gazları tarafından hapsedilen ısı ile dengelenmekten daha fazlasıdır. Bu nedenle, 2020 rekor seviyedeki en sıcak yıllardan biri olmaya devam ediyor ve 2016-2020 bekleniyor kaydedilen en sıcak beş yıllık dönem olacak" dedi.

WMO sözcüsü Clare Nullis de bu yılın başından beri yapılan ölçümlerin 2020'de kuzey yarımkürede sıcaklık rekoru kırılabileceğini gösterdiğini ifade etmişti.

Koronavirüs salgınının önlem alınmasını zorlaştırabileceğini belirten Nullis, ancak buna rağmen insanların korunması için şehirlerin ve diğer yerleşim bölgelerinin aşırı sıcaklara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti.