GÖRÜNTÜLÜ

Karadağ: İktidar, sorunu savaşla bastırmak istiyor

DBP Parti Meclis Üyesi İzzet Karadağ, AKP-MHP iktidarının Kürt sorununu savaşla bastırmak istediğini belirterek, bunun da çözümsüzlük olduğunu söyledi.

İktidarın, Kürt sorununda manipülasyon yaratmak, toplumu susturmak ve tek seçeneğin savaş olduğunu kanıtlamak için çatışmayı yaydığını belirten DBP Parti Meclis Üyesi İzzet Karadağ, Kuzey-Doğu Suriye’ye saldırıların da bunun sonucu olduğunu söyledi. 


Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına ilişkin ANF’ye konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Meclis Üyesi İzzet Karadağ, “Türkiye Kürt sorununu muhataplarıyla demokratik zeminde çözemediğinden dolayı güvenlikçi politikalarını devreye koyuyor ve güvenlikçi politikalar çatışmalı bir ortamı tetikliyor. Bunun sonucunda çatışmalı süreç devam ediyor” dedi. Süreç böyle olunca siyaset zemininin tıkandığını kaydeden Karadağ, “Türkiye eğer kamuoyunda demokratik siyaset yürütenlerin çağrılarına kulak verirse çatışmalı bir hal yaşanmayacak, sınır ötesi operasyonlar gerçekleşmeyecek, ölümler olmayacak, öldürme olmayacak. Sorunun çözümünün tek yolu muhataplarıyla müzakere sürecidir. Kürt sorunda çözümsüzlüğünün çıkaracağı tek sonuç vardır; çatışma, bombalama, sınır ötesi operasyon, askeri harekâtlar, ölmek ve öldürmektir. Başka bir seçenekte görülmez böylesi bir ortamda” diye konuştu. 

İKTİDAR, TOPLUMU DA MANİPÜLE EDİYOR

AKP-MHP iktidarının savaşı dayatarak Kürt sorununu kendi zemininde ve kendi mantığıyla bastırmak, susturmak istediğini belirten Karadağ, şunları söyledi: “Bu, bir çözüm değildir, bu yol defalarca denendi. Her defasında ölümlerin dışında, kamu kaynaklarının savaşa harcanmasından başka da bir sonuç açığa çıkaramadı. Bunun bir sonuç olarak diğer parçalardaki Kürtlere de yöneliyor. İktidar, Kürt sorununda manipülasyon yaratmak, toplumu susturmak ve tek seçeneğin güvenlikçi politika olduğunu kanıtlamak için çatışmayı yayıyor. Sorunu demokratik zeminde çözmekten uzaklaştırıp hesap vermekten korktuğu için toplumun tüm kesimlerine tek seçenek olarak çatışmalı süreci dayatıyor ve ‘sınır ötesi’ operasyonlara başvuruyor. Bizler bunun yerine demokratik müzakere sürecini sunuyoruz. 

ÖLÜMLERDEN SİYASİ RANT DEVŞİRİYOR

AKP-MHP iktidarı, demokratik zeminde Kürt sorununun çözülmemesi için çatışmalı sürece başvuruyor. Doğal olarak çatışmalı süreçte ölme ve öldürmeler olacaktır. 12 askerin öldüğü çatışmadan sonra bir kez daha ‘sınır ötesi’ operasyonlara başvurarak 'bakın işte yok ettim, üstüne gittim, kökünü kazıttım' gibi bir dille yerel seçimlere öncesi milliyetçilikle halkın gündemini dolduruyor. Ölüm ve çatışmalar üzerinden siyasal rant devşirerek seçim sürecini kendine doğru evirmek istiyor. Biz bu yolu tehlikeli buluyoruz. Müzakere sürecinin önünün açılmasını, Sayın Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecrit kaldırılarak görüşmelerin başlamasını talep ediyoruz. Bunu, savaşı, ölümü, çatışmaları yok edecek yegane yol olarak görüyoruz."