HPG, şehit gerillanın kimliğini açıkladı

Medya Savunma Alanları’nda kaza sonucu şehadete ulaşan Amara Ekin Ceren adlı gerillanın kimlik bilgilerini açıklayan HPG, ailesi ve tüm yurtsever Kurdistan halkına başsağlığı diledi.

HPG Basın İrtibat Merkezi  şehadete ulaşan gerillaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“26 Ekim 2023 günü Medya Savunma Alanları’nda gerçekleşen bir kaza sonucunda Amara Ekin Ceren yoldaşımız şehadete ulaştı.

Özgürlük tutkusuyla başladığı gerilla yaşamında aldığı her nefeste özgürlüğü hisseden Amara yoldaşımız, binlerce şehit yoldaşımızın yarattığı kutsal gerilla yaşamını savunmak için amansız bir mücadelenin sahibi oldu. Dürüstlüğü ve doğal kişiliği ile tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinen yoldaşımız, yer aldığı her çalışmada başarılar elde ederek Apocu militanlığın en iyi örneklerinden oldu. Kadın özgürlük çizgisindeki yoğunlaşmaları ve derinliği ile Rêber Apo’nun kadın özgürlük felsefesini temel yaşam biçimi haline getiren yoldaşımız örnek bir PAJK militanı haline geldi.

Yaşanan talihsiz kaza sonucunda şehadete ulaşan Amara yoldaşımızın başta değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyor, Amara yoldaşımızın örnek mücadelesini zaferle taçlandıracağımızın sözünü yineliyoruz.

Amara Ekin Ceren yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Amara Ekin Ceren
Adı Soyadı: Ajda Çetin
Doğum Yeri: Mûş
Anne – Baba Adı: Muhsine – Haki
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Ekim 2023 / Medya Savunma Alanları

Amara yoldaşımız Mûş’un Kop ilçesinde yurtsever bir ailede doğdu. Ailesinden aldığı terbiye ve edindiği Serhed’in köklü kültürü kişiliğinin oluşumunda etkili oldu. Türk devlet okullarında kısa bir süre okuyan Amara yoldaşımız, Türk devletinin tüm asimilasyon politikalarına rağmen özünü korumayı başardı. Erken yaşta emek olgusuyla tanışan yoldaşımız, ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli işlerde çalıştı. Kendi emeği ile ayakta kalması ve ailesinin de geçimine katkıda bulunması Amara yoldaşımızın yaşama daha aktif katılmasını sağladı. Ailesinin ve yakın çevresinin yurtsever olması ve Kürtlük değerlerine sahip çıkması nedeniyle Amara yoldaşımız daha küçük yaşta partimiz PKK’yi tanıdı. Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın işgalci Türk devletine karşı yürüttüğü fedaice mücadele her Kürt genci ve kadınını etkilediği gibi Amara yoldaşımızı da etkiledi. Düşman gerçekliğini yaşayarak tanıyan yoldaşımız, aynı zamanda toplumda kadına biçilen kölelik misyonunun da farkında oldu. Bu nedenle Partimizi ve gerilla yaşamını özgürlüğün yaşandığı tek yer olarak tanımladı. Bu nedenle daha erken yaşlarda gerilla saflarına katılmayı hayal eden yoldaşımız, her geçen gün bu hayalini büyüterek katılım yapacağı anı bekledi. Bu süreç içerisinde Rêber Apo ve Parti gerçekliğimizi daha yakından tanımaya çalışan Amara yoldaşımız, bu anlamda önemli bir çabanın sahibi oldu. Yine akranı olan yakın akrabalarıyla da yoğunlaşmalarını paylaşan Amara yoldaşımız, onların da bilinçlenmesinde pay sahibi oldu. Bulunduğu köyde adeta bir yoğunlaşma timi oluşturan Amara yoldaşımız, akrabalarıyla yaptıkları tartışmalarda mücadele gerçekliğimizi daha derinlikli anlamaya, anlatmaya çalıştı. Buna karşın birer Kürt kadını ve genci olarak özgürlüğümüzü kazanacağımız bu tarihsel süreçte üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları nasıl yerine getirebileceklerini tartıştı. Bu tartışmalar sonucu mücadeleyi gerilla saflarında vermeyi kararlaştıran Amara yoldaşımız yakın akrabaları olan Sorxwîn Şiyar–İstek Çetin, Sara Bêrîtan–Zeynep Çetin ve Jînda Poyraz–Heves Çelik ile birlikte Mayıs 2014 tarihinde Erzirom bölgesinden gerilla saflarına katıldı.

Erzirom bölgesinde kısa bir süre kalan yoldaşımız daha sonra Amed bölgesine geçti. Gerilladaki ilk eğitimini Amed’de alan Amara yoldaşımız, buradaki yoldaşlarından yılların gerilla tecrübesini edindi. Gerilla yaşamına kısa sürede adapte olan yoldaşımız istekli ve meraklı kişiliği sayesinde gerillacılığa dair birçok konuda bilgi sahibi oldu. Emek olgusundan uzak olmayan Amara yoldaşımız, öğrendiklerini pratikleştirmek için yoğun bir çabanın sahibi oldu. Bakurê Kurdistan’da gerilla saflarına katılmanın avantajını iyi değerlendiren Amara yoldaşımız, kısa sürede kişiliğinde önemli gelişmeler yaratarak dönem görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için kendisini hazırladı. Yaklaşık 2 yıl boyunca Amed bölgesinde kalan Amara yoldaşımız, burada başta Şehîd Evîn Amed yoldaş olmak üzere birçok değerli yoldaşımızla birlikte mücadele etme imkanı buldu. Amed’de bulunduğu süreç içerisinde bu yoldaşlarından edindiği tecrübe ve birikimle yetkin bir YJA Star gerillası oldu. Yine bu süreç içerisinde Rêber Apo gerçekliğini daha yakından tanıma fırsatı bulan Amara yoldaşımız, özellikle Rêber Apo’nun kadın özgürlüğüne dair çözümlemelerinden derinden etkilendi. Rêber Apo’nun kadın özgürlük ilkelerini kişiliğinde oluşturmak için yoğun bir çabanın sahibi oldu. 2015 yılından itibaren soykırımcı Türk devletinin halkımıza ve Hareketimize yönelik yeni bir saldırı konseptini devreye koyması üzerine Amara yoldaşımız da yoğunlaşmalarını daha çok bu alana yönelik yaptı. Düşmanın Sûr, Cizîr, Nisêbîn ve daha birçok alandaki halkımızın iradesi ile ortaya çıkardığı öz yönetimlerine saldırması ve buralarda halkımıza karşı katliamlara girişmesi Amara yoldaşımızın düşmana olan öfkesini daha da biledi. Bu nedenle düşmana karşı eylem yapmak için sürekli öneride bulundu, ısrar etti. 2017 yılına kadar Amed’de gerillacılık yapan Amara yoldaşımız, daha sonra gerillaya katıldığı Erzirom bölgesine geçti.

Burada da yaklaşık bir yıl görev yürüten yoldaşımız, aynı aktif katılımını sürdürdü. 2017 yılı içerisinde gerilla saflarına birlikte katıldığı yakın akrabaları Sorxwîn Şiyar–İstek Çetin ile Sara Bêrîtan–Zeynep Çetin yoldaşlarımızın Erzirom’da ve Jînda Poyraz–Heves Çelik yoldaşımızın da Garzan’da şehadete ulaşması Amara yoldaşımızı derinden etkiledi. Amara yoldaşımız yaşanan şehadetleri mücadelesini daha da büyütmenin gerekçesi haline getirdi. Sorxwîn, Sara ve Jînda yoldaşlarımızın şahsında şehitlerimizin hayallerini gerçekleştirmenin ve anılarını yaşatmanın tek yolunun onların mücadele mirasını zafere taşımak olduğunun bilinciyle daha aktif bir katılımın sahibi oldu.

Erzirom’da yaklaşık bir yıl mücadele eden yoldaşımız tekrar Amed’e döndü ve daha sonra da Garzan bölgesine geçerek mücadelesini sürdürdü. Amed, Erzirom ve Garzan bölgelerinde kaldığı süreçlerde düşmanın geliştirdiği yoğun saldırılara karşı sürekli mücadele halinde olan Amara yoldaşımız, birçok eylemde yer alarak düşman saldırılarına gereken cevabı verdi. Böylece şehit yoldaşlarımızın intikamını almayı amaçlayan yoldaşımız savaş sürecindeki cesur katılımı ve kadın özgürlük çizgisindeki net duruşuyla birlikte mücadele ettiği tüm yoldaşlarının saygı ve sevgisini kazandı. 2018 yılında gelişen bir düşman saldırısında yaralanan yoldaşımız, buna rağmen mücadele çizgisinden bir adım dahi geri durmadı. Aksine düşmana karşı daha da bilendi.

Hem yaralarını tedavi etmek hem de kendisini ideolojik ve askeri anlamda daha fazla eğitmek için 2019 yılında Medya Savunma Alanları’na geçen Amara yoldaşımız, kısa bir süre Metîna alanında kaldıktan sonra kendisini özgür kadın kimliğinde daha fazla eğitmek için askeri özgür kadın akademisi olan Şehîd Bêrîtan Akademisi’nde eğitime dahil oldu. Onlarca kadın yoldaşıyla birlikte eğitim gören yoldaşımız, bu süreçte Rêber Apo felsefesinde daha fazla derinleşti. Eğitimde aynı zamanda halk gerçekliğimizi de yakından tanıma imkanı bulan Amara yoldaşımız, buradan yola çıkarak kendisini daha bütünlüklü olarak çözümledi. Kişiliğinde özgür kadın kimliğine ulaşmayı engelleyen özelliklerle mücadele eden yoldaşımız, her geçen gün daha da özgürleştiğini fark etti.

Şehîd Bêrîtan Akademisi’nden sonra gerilla saflarına yeni katılan yoldaşlarının eğitimini üstlenen Amara yoldaşımız, özgürlük saflarıyla buluşan yoldaşlarının gerilla yaşamına uyum sağlamalarında önemli bir emeğin sahibi oldu. Yeni dönem gerilla tarz ve taktiğini yeni katılan yoldaşlarına zengin ve açık bir şekilde anlatan yoldaşımız, güçlü yoldaşlığı ve militanca duruşuyla tüm yoldaşlarını etkiledi. Yiğit bir YJA Star militanı olarak özgür kadın kimliğini temsil etmeyi başaran Amara yoldaşımız, yoldaşlarının da Rêber Apo’nun kadın özgürlüğüne dayalı yaşam tarzında derinleşmelerini sağladı. Birbirinden yetkin militan adaylarını eğiten Amara yoldaşımız, aynı zamanda kendisini de hep ideolojik ve askeri anlamda eğitmekten geri durmadı. Bir yandan öğreten bir yandan öğrenen konumda olarak önemli bir düzeye ulaştı.

Gerilla saflarına katıldığından itibaren bulunduğu her alanda özgürlük çizgisindeki duruşunu koruyan ve her geçen gün kendisini daha da derinleştiren Amara yoldaşımız, dürüst ve özgürlük değerlerine bağlı kişiliği sayesinde tüm yoldaşlarının ve Partimizin güvenini kazandı. Bundan dolayı birçok önemli ve kritik görevde yer alarak içerisinden geçtiğimiz tarihi sürece cevap olmaya çalıştı. Yer aldığı her çalışmada başarıyı tek seçenek olarak gören yoldaşımız, bu yaklaşımıyla yoldaşlarının ve Partimizin güvenini boşa çıkarmadı.

Amara yoldaşımız 26 Ekim 2023 günü bir kaza sonucu şehadete ulaşması yoldaşları olarak bizlerde derin bir üzüntü yaratsa da, ardında bıraktığı güçlü yoldaşlığı ve zengin mücadele birikimiyle her zaman anılacak ve yolumuzu aydınlatan meşale olacaktır.”