HPG şehit Bêrîtan Tanya Fecir’ı andı

HPG’nin açıklamasında, 12 Temmuz 2023’te Besta’da şehit düşen Bêrîtan Tanya Fecir’ın mütevazı yaşamı ve güçlü yoldaşlığı ile, özgürlük mücadelesinde silinmez bir iz bıraktığı belirtildi.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin yazılı açıklamasında “12 Temmuz 2023 günü Besta bölgesinde gerçekleşen düşman saldırısında Doktor Bêrîtan yoldaşımızın şehadete ulaştığı kesinleşmiştir” denildi.

Açıklamada şu ifadeler kaydedildi: “Botan’ın birçok bölgesinde yeri geldiğinde cesur bir savaşçı, yeri geldiğinde asil bir devrimci ve yeri geldiğinde de bir doktor olarak görev yapan Bêrîtan yoldaşımız, yiğit PKK ve PAJK militanı olarak dönem sorumluluklarına cevap olmasını bildi. Her şart altında yoldaşlarının yaralarını sarmayı en temel görevi bilen Bêrîtan yoldaşımız, aynı zamanda mütevazı ve emekçi kişiliği ile de tüm yoldaşlarının örnek aldığı güzide bir devrimci oldu.

Zagroslar’ın doruklarında başladığı gerillacılık yaşamını gerillanın kalbi olan Botan’da sürdüren; katılımı, güçlü maneviyatı, içten yoldaşlığı ve derin özgürlük bilinci ile Apocu bir özgür kadın militan olan Bêrîtan yoldaşımız, yaşamı ile bizlere örnek olduğu gibi şehadeti ile de güçlü bir mücadele mirası bıraktı.

Yoldaşları olarak Bêrîtan yoldaşımızın bizlere bıraktığı mücadeleyi onun şahsında tüm şehitlerimize layık olmanın bilinciyle zafere taşıyacağımızın sözünü veriyoruz. Bu duygularla başta Bêrîtan yoldaşımızın değerli ailesi olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Bêrîtan Tanya Fecir yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Bêrîtan Tanya Fecir
Adı Soyadı: Selma Şavlığ
Doğum Yeri: İstanbul
Anne – Baba Adı: Perihan – Hasan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 12 Temmuz 2023 / Besta

Bêrîtan Tanya Fecir – Selma Şavlığ

Bêrîtan yoldaşımız aslen Bedlîs Xelatlı yurtsever bir ailenin ferdi olarak İstanbul’da doğdu. Bêrîtan yoldaşımızın ailesi her ne kadar uzun yıllar Kurdistan’dan uzakta yaşamış olsa da dilini, kültürünü ve Kürtlük bilincini korumayı ve bunları çocuklarına aktarmayı başardı. Bu anlamda düşmanın soykırım ve asimilasyon politikalarını kendi şahsında boşa çıkarmayı bildi. Bêrîtan yoldaşımız da ailesinin bu duruşuna denk bir şekilde yetişti. Daha küçük yaştan itibaren düşmanın soykırım saldırılarının farkına vararak özünü korumada ısrarcı oldu. Dilini konuşmayı ve Kürtlük kültürüyle yaşamayı düşmana karşı yapılan bir eylem olarak gören yoldaşımız, günden güne daha iyi anladığı düşman gerçekliğine böyle cevap oldu. Kurdistan’dan uzakta yaşasa da, Bêrîtan yoldaşımızın yüreği hep ülkesinde oldu. Kurdistan’da özgürlük gerillası öncülüğünde yürütülen özgürlük mücadelesi ve yol açtığı sonuçlar her zaman yoldaşımızın temel gündemi oldu. Partimiz PKK öncülüğünde yeni bir yaşamın yaratılmakta olduğu gerçekliğinin bilincinde olan Bêrîtan yoldaşımız, düşmanın artan saldırılarına karşı mücadele saflarında olması gerektiğini düşündü. Böylece hem yaratılan yeni yaşamı daha iyi anlayacak hem de büyük öfke duyduğu soykırımcı Türk devletine halkımıza yönelik yaptığı katliamların hesabını soracaktı. İlk olarak yurtsever devrimci gençlik çalışmalarında yer alan Bêrîtan yoldaşımız, aktif bir katılımın sahibi oldu. Mücadele ettikçe düşmanın daha fazla yönelimine maruz kalan yoldaşımız, hiçbir şekilde geri adım atmayarak mücadelesini daha da büyütmenin arayışında oldu. Rindêxan kişiliğinde sembolleşen Garzan’ın direngen ve boyun eğmeyen özgür Kürt kadın duruşunu devam ettirmeyi bir görev olarak belleyen Bêrîtan yoldaşımız düşman saldırıları arttıkça, mücadeleyi büyüterek cevap verdi. Yer aldığı çalışmalarda belli bir bilinç düzeyine ulaşan Bêrîtan yoldaşımız, yaptığı çalışmaların halkımızın özgürlüğünü sağlamakta yetersiz kaldığını fark ederek, mücadelesini daha da büyütme kararı aldı. Bunun da ancak gerilla saflarına katılmaktan geçtiğini bilen yoldaşımız, yüzünü özlemini çektiği Kurdistan dağlarına dönerek 2008 yılında gerilla saflarına katıldı.

MEVZİDEN MEVZİYE KOŞARAK YOLDAŞLARINI TEDAVİ ETTİ

Gerilla yaşamını özgürlüğün yaşam mekanları olarak değerlendiren Bêrîtan yoldaşımız, özellikle gerillanın yoldaşlık ilişkilerinden ve Kurdistan’ın doğasından çok etkilendi. Özgür bir kadın olarak elinde silah düşmana karşı örgütlü bir mücadelenin parçası olması yoldaşımızda muazzam bir özgüvenin oluşmasını sağladı. Bu özgüvenle yaşama aktif bir şekilde katılan Bêrîtan yoldaşımız, kendisini yaşamın tüm ayrıntılarından sorumlu görerek Apocu militanlığın gereklerini yerine getirdi. Rêber Apo’nun kadın özgürlüğüne dair çözümlemelerini okuyan, anlayan ve yaşamının temel felsefesi haline getiren Bêrîtan yoldaşımız, bu felsefe ile kendisini daha iyi tanıdı ve özgür kadın kişiliğine ulaşmada büyük bir emek ve çabanın sahibi oldu. Bir kadın gerilla olarak kadın özgürlüğünü sağlamada önemli bir rol üstlendiğinin bilincinde olan yoldaşımız, bunun gereklerini yerine getirmek için kendisini ideolojik ve felsefi anlamda sürekli geliştirdi. Bu nedenle anlam dünyasını, maneviyatını sürekli daha da büyüttü. Gerilla saflarına katıldıktan kısa bir süre sonra yaşamdaki duruşu, disiplinli ve duyarlı kişiliği ile yoldaşlarının güvenini kazanan Bêrîtan yoldaşımız, sağlık eğitimlerine dahil oldu. Bu eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra artık yoldaşlarının deyimi ile “Doktor Bêrîtan” olur. Hem aldığı eğitimlerin hem de yoldaşlarının kendisine olan güveninin hakkını verebilmek için sürekli araştıran ve kendisini geliştiren yoldaşımız, her geçen gün sağlık alanında derinleşti. Teori ile pratiği bütünleştirmeyi başaran Bêrîtan yoldaşımız başarılı katılımı ile yoldaşlarının güvenini kazandı. Yıllarca Cîlo, Zap, Xakurkê ve Xinêre alanlarında doktorluk yapan Bêrîtan yoldaşımız; Zagroslar’ın en zorlu şartlarında fedakarca ve özverili bir şekilde yoldaşlarının yaralarına derman oldu. Savaşın en yoğun olduğu süreçlerde savaş doktoru olan Bêrîtan yoldaşımız, mevziden mevziye koşarak yoldaşlarının tedavisini üstlendi. Yoldaşlarının bir an bile acı çekmesine izin vermemek için insanüstü bir çaba ile durmak bilmeden çalıştı, emek verdi. Güçlü, içten yoldaşlığı ve başarılı pratiği sayesinde tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinen Bêrîtan yoldaşımız, aynı zamanda kendisini yaşamın tüm ayrıntılarından ve her bir yoldaşından da sorumlu görerek Apocu militanlığın seçkin bir örneği oldu.

AMARALARIN, FERZENDELERİN ARDILI OLDU

Yer aldığı her alanda fedakarlığı ile bilinen Bêrîtan yoldaşımız aynı zamanda kendisini kadın özgürlük çizgisinde geliştirmek için de büyük bir emek verdi. Erkek egemenlikli yaklaşımların farkında olan ve buna karşı kesintisiz bir mücadelenin sahibi olan Bêrîtan yoldaşımız, bu mücadelesini daha da büyütmek için askeri özgür kadın akademimiz olan Şehîd Bêrîtan Akademisi’nde eğitimlere dahil oldu. Eğitim sürecindeki katılımı ve yoldaşları ile yürüttüğü tartışmalarla hem kendisini hem de yoldaşlarını geliştirdi. Her bir yoldaşında kadın özgürlük ilkelerinin kişilik özelliği haline gelebilmesi için emek verdi. Bu nedenle akademideki tüm yoldaşlarının saygı ve sevgisini de kazanmayı bildi.

Soykırımcı Türk devletine karşı özgürlük savaşımızın en yoğun yaşandığı yıllardan biri olan 2018 yılında Botan’a geçmek için öneride bulunan Bêrîtan yoldaşımız, yoğun ısrarları sonucu önerisinin kabul edilmesiyle Botan’a geçti. Doktor olarak gittiği Botan’da kendisini her şeyden sorumlu gören Bêrîtan yoldaşımız, aynı zamanda cesur bir Apocu militan olarak da katılım sağladı. Kendisini sadece bir alanla sınırlandırmayan yoldaşımız, düşman saldırılarını analiz etmekten, yeni dönemin tarz ve taktiğinin başarılı bir şekilde uygulanmasına kadar savaşın tüm boyutları ile ilgilendi, öneriler sundu ve doğru bildiği konuların yaşamsallaşması için yoğun bir mücadelenin sahibi oldu. Botan alanında başta Egîd Civyan ve Leyla Sorxwîn yoldaşlar olmak üzere birbirinden değerli yoldaşımızla birlikte mücadele etme şansına sahip olan Bêrîtan yoldaşımız, şehadete ulaşan her bir yoldaşının anısını doğru yaşatmak için mücadeleyi daha da büyütmenin arayış ve çabasında oldu.

12 Temmuz 2023 günü Besta alanında gerçekleşen bir düşman saldırısında şehadete ulaşan Bêrîtan yoldaşımız; bir yoldaş, doktor ve asil bir devrimci olarak her şart ve koşul altında yoldaşlarına hizmet etmeyi görev bildi. Mütevazı yaşamı ve güçlü yoldaşlığı ile Doktor Amara ve Doktor Ferzendelerin ardılı olarak mücadelemizde ve tüm yoldaşlarının yüreğinde silinmez bir iz bıraktı.”