Bedlîs, Sêrt ile Elkê’de işgal operasyonu ve çatışma

İşgal operasyonunun sürdüğü Bedlîs’in Xîzan ilçesi ile Sêrt'in Şirwan ve Perwarî bölgelerinde ormanlık alanlar bombalanıyor. Elkê'de çatışmalar yaşanıyor.

İŞGAL SALDIRILARI

Bedlîs’in Xîzan (Hizan) ilçesi ile Sêrt’in Şirvan ve Perwarî ilçelerini kapsayan geniş bölgede 22 Haziran’da Türk ordusu tarafından başlatılan işgalci operasyon devam ediyor. Operasyonun Xîzan’ın Akûnis, Govan, Lanîlan, Xûlepûr, Kekulan, Sûreh, Pertawan, Hûzeran, Giran, Mezra Pisyan, Geliyê Nemiran, Desta Ovî, Deşta Kaviltîn ve Çiyayê Hêstirê (Hêstir Dağı) köyleri ile Sêrt’ın Şirwan ve Perwarî bölgelerini kapsadığı belirtildi.

Yüzlerce asker ve korucunun katılımıyla başlatılan operasyonda, köylerin kırsal ve ormanlık alanları helikopterle bombalanıyor.

 Giran ve Hûzeran köyünün dünden bu yana abluka altında olduğu belirtilirken, ormanlık ve meyve ağaçlarının olduğu alanlarının bombalandığı kaydedildi.  Ayrıca köylerin giriş-çıkışlarında Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldığı ve halkın bu şekilde köylerine girebildiği belirtildi.

 Yine Mezra Pisyan, Geliyê Nemiran, Deşta Ovî ve Deşta Kaviltîn yaylalarının yasaklandığı belirtildi. Kırsal operasyonun yoğun bir şekilde başlatılması sonucu yaylalara gidemeyen köylüler, “Operasyon başladığından bu yana köydeki işlerimiz aksadı. Koyunlarımızı sağamıyoruz, yaylaya çıkamıyoruz. Sürekli silah sesleri ve bomba seslerine maruz kalıyoruz. Her yıl sürekli olarak bu operasyon devam ettiriliyor” dedi. 

 
ŞIRNEX
Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap) ilçesine bağlı Melesê, Çiyayê Bermal ve Hemka köylerinin kırsalında 21 Haziran’da başlatılan askeri operasyon sürüyor. Operasyon sonrası korucu ve askerler ile gerilla arasında çatışmaların yaşandığı öğrenildi.

 Köylere giriş çıkışlar valilik tarafından 21 Haziran’da 7 günlüğüne 'yasaklanmıştı.'