TJK-E: HAYIR deme nedenlerimiz var

16 Nisan’da Türkiye’de yapılacak referandum için, Avrupa’nın bazı ülkelerinde bugünden itibaren oy verme işlemi başlıyor.

Referandumda “Hayır” oyu kullanma çağrısı yapan TJK-E, “Biz kadınların referandumda ‘HAYIR’ oyu kullanmamız için çok fazla sebebimiz vardır. Kürdistan’da kentlerin yakılıp, yıkılmasından çocuklarımızın o minicik bedenlerini korumaya kadar her şey için ‘HAYIR’ deme nedenlerimiz vardır” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) şunları kaydetti:

“Türkiye’de AKP-MHP ittifakı sonucu ‘Başkanlık Sistemi’ni öngören yeni anayasa değişikliği için referanduma gidiliyor. Tek dil, tek din, tek millet, tek bayrak ve son noktada tek adam rejimini hedefleyen bu referandumun bir ayağı da Avrupa’dır.

Türkiye’de 16 Nisan’da yapılacak olan referandum için ilk oylama bugün itibarıyla Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre ve Danimarka’da başladı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) olarak Şubat ayından bu yana yaptığımız çeşitli eylem, etkinlik ve çalışmalarla tek adam rejimine, teklik politikalarına, zulme, işkenceye, katliamlara, kadın kırımına, kentlerin yakılıp, yıkılmasına Kürt halkına yönelik soykırıma karşı HAYIR kampanyası yürüttük.

Türkiye’de diktatörlük rejimine karşı her alanda yürüttüğümüz mücadele ve HAYIR kampanyası bizlere göstermiştir ki, birlikte ve omuz omuza mücadele ettiğimiz sürece başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Özellikle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da yapılan görkemli mitingler, ‘HAYIR’ kampanyası çerçevesinde yapılan etkinliklerde bizlere göstermiştir ki, mücadele kazandırır, direniş zafere götürür. Kadınların, OHAL koşullarını tanımaması, KHK’leri tanımaması ve tüm güçleriyle sokaklara dökülmesi bunun en açık göstergesidir. Kadınlar, sokaklara çıkarak gösterdikleri bu direnişle AKP-Erdoğan diktatörlüğünün yaratmaya çalıştığı korku imparatorluğunu yıkmıştır. Newroz Bayramı’nda alanlara akan halk, AKP-MHP faşizminin yenilgisinin startını vermiştir. Bugünden 16 Nisan’a kadar bizlerinde vereceği her HAYIR oyu bu faşist rejimin sonunu getirecektir.

Bu referandum süreci AKP-MHP ittifakının çöküşü ve demokratik mücadelesinin yükselme süreci olacaktır. Biz kadınların referandumda ‘HAYIR’ oyu kullanmamız için çok fazla sebebimiz vardır. Kürdistan’da kentlerin yakılıp, yıkılmasından çocuklarımızın o minicik bedenlerini korumaya kadar her şey için ‘HAYIR’ deme nedenlerimiz vardır. Ama tüm bunlardan önce özgürlüğümüz için hayır demeliyiz. Çünkü özgür olmayanlar HAYIR bile diyemezler. O yüzden önce özgürlüğümüz diyerek yakılıp, yıkılan her kent, vahşice katledin her kadın, taciz ve tecavüze uğrayan her çocuk, talan edilen her doğa-canlı için mutlaka referandumda oyumuzu kullanmalı ve her kullandığımız oyun ‘HAYIR’ olmasını sağlamalıyız. ‘Benim oyum olmasa da olur’ dememeliyiz. Kullanmadığımız her oy zulüm rejimine ‘evet’ demektir. Bu gerçekliği bilerek mutlaka sandık başına gitmeli, özgürlüğümüz ve demokratik bir gelecek için ‘HAYIR’ demeliyiz. Unutmamalıyız ki, kadınlar olarak kullandığımı her ‘HAYIR’ oy faşizmin, diktatörlüğün sonunu getirecektir. 8 Mart ve Newroz’da direnişleri de faşizmin çöküşünün kanıtı olmuştur. Kadınlar olarak faşizme karşı direnişte mutlaka kazanacağız, diktatörlük rejimini yeneceğiz.”