Taşdemir: 16 Nisan'da darbe yapıldı!

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Taşdemir, referanduma darbe yapıldığını söyleyerek, seçimin iptalini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Amed İl Örgütü’nde referandum sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP İl Eş Başkanı Gülşen Özer ve HDP’li kadın yöneticiler de katıldı. Taşdemir, yoğun baskılar altında AKP ve MHP ittifakına karşı özgürlükçü ve demokratik bir kampanya yürüttüklerini söyleyerek, sansür ve baskılara rağmen köy, mahalle ve sokaklarda “Hayır” kampanyasını anlatan başta kadınlar olmak üzere tüm halka teşekkür etti.

'KAZANDIK'

“Hayır” kampanyasının zor şartlarda yürütüldüğüne işaret eden Taşdemir, şiddet ve baskı ortamına rağmen çıkan sonucun halkların farklılıklarıyla bir arada olup mücadeleyi büyütmeyi gösterdiğini aktardı. Taşdemir, “Hayır”ın yeni bir kapı açtığını söyleyerek, yürütülen siyasete karşı kocaman bir itirazın sesi olduğunu vurguladı. Referandumda “Hayır”ın kazandığını yineledi.

Taşdemir, “Kürtler için itirazlar 16 Nisan akşamı başlamadı. Bu yasa tasarısı Meclis’e geldiği günden beri başta kadınlar olmak üzere tartışıldı ve itirazlar yükseldi. Darbe ve OHAL koşullarında çalışma yürüttük. Çalışma yürüttüğümüz alanlarda bize gelen sorularda ‘Ne kadar hile olur ne kadar çalınır’ sorularıyla karşı karşıya kaldık. Bu da zaten önceden bu seçimlerin ne kadar şaibeli olacağının açık bir göstergesiydi" şeklinde konuştu.

'CADI AVI' VURGUSU

Referandum günü özellikle kırsal alanlarda baskıların olduğunu anımsatan Taşdemir, gelen bilgiler arasında bazı köylerde ölen insanlar adına da oy kullanıldığını söyledi. Taşdemir, “Türkiye baskı ve rejim altında referanduma gitti. Ancak tüm bunlara rağmen belediyeleri gasp edilmiş, vekilleri tutuklanmış, yıkılan şehirlerin büyük bir sesle ‘Hayır’ demesi önemli bir mesajdır. Bu mesaja kulak verilmeli” diye konuştu.

Taşdemir, bu referandumda kadınların ve Kürtlerin “Çöktürme Planı”nı boşa çıkarttığını vurgulayarak, “Çıkan sonuç çok da önemli değildir. Yüzde 48 daha değerlidir. Bunun mücadelesini hepimiz gördük. Her yerde kadınların itirazları yükseliyor. İtirazlar meşru ve demokratik bir mücadeledir. Bu baskılar ile cadı avı başlatılmak isteniyor” dedi.

'İPTAL EDİLSİN'

HDP'li Taşdemir, “7 Haziran’da siyasi darbe yaşandı. 15 Temmuz da FETÖ’cüler yaptı. Son olarak da YSK darbesiyle karşı karşıya kaldık. Çünkü sonu halkların rızasına bağlı değildir. Bu iradenin tanınması gerekir. Seçimin iptal edilmesi gerekir” diye kaydetti.