PAJK Üveyş Ana’yı andı

PAJK Koordinasyonu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın annesi Üveyş Öcalan’ı ölüm yıldönümünde andı.

Partiya Azadiya Jinên Kurdistan-PAJK Koordinasyonu, Üveyş Öcalan’ın ölüm yıldönümü vesilesiyle yazılı bir mesaj yayımladı. PAJK mesajı şöyle:

Ana-tanrıça kültürünün dile gelişi olan Üveyş ana şahsında cefakâr, dirayetli, emekleri asla ödenemeyecek olan tüm Kürdistan analarını saygıyla anıyoruz. Varlığımızı, toplumsallığımızı borçlu olduğumuz analık emeğine Rêber APO, en güzel cevabı ve anlamı uğruna kadın özgürlük mücadelesini yaratarak vermiştir.

Bütün yitirilişlerimizi diriliş gerekçesi kılıp bizi hakikatimizin arayışçısı yapan ve tüm eril zihniyete inat kadınla en güzel yoldaşlık örneğini sergileyen, Rêber APO ile özgür kadın yürüyüşünün esin kaynağı olan Üveyş ana, her özgürlük militanı için derin anlamlara sahip olan bir gerçekliğe sahiptir. Analar şahsında doğanın mükemmel dengesine, evrenin eşsiz uyum ve adaletine anlam verdik. Var eden ve çoğaltan bir felsefeye inandıkça yaşama daha çok anlam biçtik ve anladık ki çoğaltabilen sonsuzdur. 

Günümüzde kapitalizm, erkek faşizmi en büyük saldırıyı analık emeğine ve ana-kadına yöneltmiştir. Analığı toplumsallığın vazgeçilmez temel değerinden hızla çıkartıp basit bir çocuk doğurma makinasına indirgeyen bu zihniyet her gün değişik yaş gruplarındaki anaların, kadınların katliamına yol açmaktadır. En fazla ulus-devletlerin politikaları ve kar mantığı, para sermaye dışında hiçbir şeye değer vermeyen, kapitalist iktidar güçleri, kurumlar ve sistemi en çok anaların, kadınların acı yaşamasının kaynağıdır, sebebidir. Anaların gözyaşı artmış, savaşta ağır bedel ödemek zorunda bırakılmışlardır.

Buna karşı kadınlar kendini var etmenin mücadelesini vermektedir. Kendini anlamsal ve toplumsal olarak çoğaltmanın kapitalist yaşam kültürünü yendiği bir gerçektir. Üveyş ana ve bütün analar bizi kadın hakikatinde derinleştirdikçe kadınlığın çoğul bir sonsuzluk olduğunu anlıyoruz.  Rêber APO, Üveyş anaya “Sen benden bir metre kumaş istedin ben almadım ama sana özgür bir ülke yaratacak yüzlerce özgür kadından oluşan bir kadın ordusu hediye ediyorum” derken bizlere de emek yoldaşlığı ve büyük iddia militanlığının yolunu göstermiştir.

Bizlerde PAJK militanları olarak Üveyş anayı anarken, analarımızın hayırlı evlatları olma yolunda özgürlük mücadelesini yükseltmek analık emeğine bağlılığımız ve sevgimizdir. Özgürlük mücadelesinde bedel ödemiş tüm anaların ve kadın şehitlerimizin ardılı olduğumuz için gurur duyuyoruz. Bir kez daha bütün analarımıza özgür bir toplum yaratma iddiası ile kadın öncülüğü sözümüzü yineliyoruz.