Kadın sünneti geriledi ama hala var

Ined’in iki araştırmacısı kadın sünnetine ilişkin bir çalışma yaptı. Çalışma sonucunda kadın sünnetinde bir gerilemenin olduğu, ancak hala endişe verici boyutta olduğu belirtildi.

Yayınlanan araştırmaya göre, 2016 yılında 200 milyon kadının sünnet edildiği belirtiliyor. Sorbonne üniversitesinde görevli araştırmacı Armelle Andro ile Cote d’Azur üniversitesinden araştırmacı Marie Lesclingand’ın araştırması kadın sünnetine ilişkin bütün detayları göz önüne seriyor.

UNICEF’in kadın sünnetinin 30 ülkede yapıldığına ilişkin raporunda Orta Afrika’dan doğuya Yemen, Irak, Endonezya’ya yayıldığı belirtiliyor. Araştırmacılar yeni yürüttükleri çalışmaya göre, Yakın ve Ortadoğu ile Asya’da da kadın sünnetinin gerçekleştirildiğine yer veriyor. ABD’de de 500 bin, Avrupa’da da 500 bin kadının sünnet edildiği belirtiliyor.

“Sünnet etnik gruplarda, gelenekselliğe bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Ergenlik çağından yetişkinlik çağına geçişte gerçekleştiriliyor. Bu da her grupta aynı şekilde yapılmıyor” denilen araştırmada, kadın sünneti ile din bağlantısının da keskin olmadığına yer veriliyor.

Kadın sünnetinin yapıldığı bölgelerdeki toplulukların hemen hepsinin Müslüman olmasına rağmen, dinin belirleyici olmadığına dikkat çekiliyor. Söz konusu bölgelerde Hıristiyan, Yahudi ve Animistlerde de uygulandığı vurgulanıyor.

Araştırmacılar, kız çocuklarında sünnetin erken yaşlarda yapıldığı, bazı ülkelerde de 5 yaşında yapıldığını da hatırlatıyor.