Uluslararası bir bilim insanı heyeti Rojava'ya gitti
Uluslararası bir bilim insanı heyeti Rojava'ya gitti
Uluslararası bir bilim insanı heyeti Rojava'ya gitti
İçinde dünyanın birçok ülkesinden bilim insanlarının yer aldığı uluslararası bir heyet Batı Kürdistan'a gitti. Güney Kürdistan'dan Cizre Kantonu'na geçen heyet Rojava'daki demokratik özerk yönetimler hakkında bilgi alacak.
Dünyanın artık "Rojava modeli" olarak tanıdığı Batı Kürdistan'daki kantonlar hakkında yerinde bilgi almak ve incelemelerde bulunmak için uluslararası bir heyet oluşturuldu. Heyette dünyanın birçok ülkesinden bilim insanları, akademisyenler, yazar ve gazeteciler yer alıyor.
Geçtiğimiz hafta Güney Kürdistan'ın başkenti Hewler'e giden heyet Federe Kürdistan Bölge Yönetimi ve KNK temsilcileriyle görüştükten sonra Rojava'ya geçti. Semalka Sınır Kapısı üzerinden Batı Kürdistan'a geçen heyetin 9 Aralık gününe kadar bölgede kalması bekleniyor.
Cizire Kantonu'na geçen heyet ilk olarak Derik kenti yakınlarındaki Newroz kampını ziyaret etti. DAİŞ çetelerinin saldırısından kurtulan Şengalli Êzidilerin kaldığı kampta incelemelerde bulunan heyet üyeleri kampta yaşam koşullarının oldukça zor olduğunu ve uluslararası yardım kuruluşlarının verdikleri sözleri tutmadıklarını bildirdi.
Uluslararası heyetin daha sonra Rojava'nın ilk üniversitesi olan Qamişlo kentindeki Mezopotamya Akademesi'ni ziyaret edecek. Heyet üyelerinin 3 Eylül 2014'te kurulan üniversiteye yardımları da görüşeceği öğrenildi.
HEYETTE KİMLER VAR?
Rojava'daki özlem ve izlenimlerini rapor halinde kamuoyuna açıklaması beklenen heyette şu isimler yer alıyor:
Prof. Dr. David Graeber (ABD), Prof. Dr. Christian Zeller (İsviçre), Eirik Eiglad (Norveç), Dilar Dirik (Almanya), Dr. Roger Turaut, (Fransa), Dr. Rebecca Coles, (İngiltere), Jakob Zethelius (İsveç), Dr. Thomas Jeffrey Miley (ABD) Johanna Riha (Avusturalya), Oktay Ay (Türkiye), Prof. Dr. Antonia Davidovic (Almanya), Janet Biehl (ABD), Dr. Nazan Üstündağ (Türkiye), Derviş Çimen (İsviçre).