Türkiye’de turizm sektöründe aðır insan hakları ihlalleri

Türkiye’de turizm sektöründe aðır insan hakları ihlalleri

Ýsveç firmalarının başka ülkelerdeki faaliyetlerini incelemek amacıyla kurulan ve çalışma yürüten “Fair Trade Center” Tayland ve Türkiye’de turizm sektöründe aðır insan hakları yaşandıðını hazırladıðı bir raporla kamuoyuna duyurdu.

Son yıllarda yaz tatillerini Türkiye’de geçiren Ýsveçlilerin sayılarında önemli artışlar olduðu gözleniyor. Geçtiðimiz yıl Türkiye’de tatillerini geçiren Ýsveçlilerin oranı % 20 artarak 542 bine yükseldi. Ýsveçli turistler daha çok Apollo, Fritidsresor ve Ving gibi Charter seyahat şirketlerinin düzenledikleri turlarla Alanya, Antalya, Ýstanbul, Side, Marmaris ve Bodrum’a gidiyor.

“Fair Trade Center”in yayımladıðı “Güneş Işıðı Hikayesi Deðil” başlıklı raporda yarım milyonu Antalya ve Alanya’da olmak üzere turizm sektöründe 2 milyon kişinin çalıştıðı belirtiliyor. Çoðunluðun yaz aylarında 4 ila 9 ay arası çalıştıkları ve yılda 3000 bin ila 6000 bin Lira kazandıkları, çalışanlardan üçte ikisinin kayıt dışı çalıştırıldıklarının saptandıðı ifade ediliyor.

Kaçak çalıştırılan işçilerin çoðunluðunun Rusya, Moldovya, Ukrayna, Azerbaycan, Kırgizistan ve Endonezya’dan geldikleri belirtilen raporda Kürtlerle birlikte bu ülkelerden gelen insanların iş yaşamlarında ayrımcılıða uðradıklarına dikkat çekiliyor. Kayıt dışı çalıştırılan işçilerin hastalık kasasından ödenti , tazminat ve senelik izin gibi sosyal haklarının bulunmadıðı belirtiliyor.

Fair Trade Center Ýsveçli turistlerin kaldıkları tesis ve otellerde işçilerin yasaların izin verdði süreninin üzerinde haftada 60 saatten fazla çalıştırıldıklarını tespit etti. Raporda bazı işyerlerinde işçilerin günde 12-14 saat haftada 70 saat çalıştırıldıkları belirtiliyor. Ýşçilerin dörtte üçünün aldıkları ücretle geçinemediklerini ifade ettikleri aktarılıyor.

Ýşçilerin işlerini kaybetmekten korktukları için sendikalara üye olmaktan kaçındıkları ve kayıt dışı çalıştırıldıklarını kurumlara bildirmemeyi yeðlediklerinde de raporda yer alıyor.

Ýşverenlerin turizm meslek liseleri veya yüksek okullarında okuyan gençleri pratik yapma adı altında 200 lira aylık ücretle çalıştırmaları da eleştiriliyor.

“Fair Trade Center” sorumlularından Elisabeth Åberg Ýsveç tekellerinin sosyal sorumluluklarını üstlenmeleri gerektiðini ve anlaşma yaptıkları otel ve tesislerde çalıştırılan işçilere ülke yasalarında belirlenen ücretin ödenmesini garanti altına almalarını istedi. Ýşçilerin işten atılma kaygısıyla sendikaya üye olmaya cesaret edememelerini de ciddi bir sorun olarak gördüklerini söyledi.