Siyasi soykırım protesto edildi: Susmayacağız!

Birçok kentte siyasi soykırım operasyonları protesto edildi, "İktidarın son çırpınışları. Asla boyun eğmeyecek, susmayacağız" mesajı verildi.

Amed merkezli soruşturma kapsamında 21 ilde yapılan siyasi soykırım baskınlarında, aralarında çok sayıda gazeteci, siyasetçi, hukukçunun da bulunduğu 100’ün üstünde kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimlere, “örgüt üyeliği” iddiası yöneltiliyor. Soruşturma kapsamında halen birçok kişi hakkında yakalama kararı olduğu belirtiliyor.

Gözaltı operasyonları birçok kentte protesto edildi

RIHA

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi, Urfa Adliyesi önünde açıklama yaptı. Eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha İl örgütleri, HDP Riha Milletvekili Nusretin Maçin, Yeşil Sol Parti Riha Milletvekili adayları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Riha Şubesi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Riha Şubeler Platformu, Tabip Odası Riha Şubesi’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

ÖHD Riha Şube Eşbaşkanı İbrahim Halil Öyke, “14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettirdiği politikalarıyla, insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına; yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti halen etkisiz hala getirmeye çalışmaktadır. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini; avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir” dedi.

Öyke, AKP-MHP iktidarının, son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını belirterek, “Baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz” diye konuştu.

Eylem “Savunma susmadı, susmayacak” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile sonlandı.

İZMİR

ÖHD İzmir Şubesi, İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. "Siyasi operasyonlara boyun eğmeyeceğiz. Kaybedeceksiniz" pankartının açıldığı eylemde sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Savunma susmadı susmayacak" ve "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı. Açıklamaya Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, Yeşil Sol Parti İzmir milletvekili adayları, Yeşil Sol Parti ve HDP yöneticileri, kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcilerini ve çok sayıda avukat katıldı.

ÖHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Velat Zeren, "Asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz" dedi.

İHD, ÇHD ve İzmir Barosu yöneticileri de bu gözaltıların seçim güvenliğine yönelik olduğunu vurguladı. Bu saldırıların karşısında geri adım atmayacaklarını söyleyen hukukçular, gözaltına alınanların yerine kendilerinin sevim güvenliği için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

ANKARA 

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şube, Toplumsal Hukuk, Adalet İçin Hukukçular, Demokrasi İçin Hukukçular derneği üyesi avukatlar ve Ankara Barosu yöneticileri, Ankara Adliyesi'nde basın açıklaması yaptı.

Protesto eylemine Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Ankara 3’ncü bölge 2’nci sıra milletvekili adayı Alişan Şahin ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eş Sözcüsü Nuray Özdoğan da katıldı.

Pankartı gerekçe gösteren polislerin saldırısına maruz kalan avukatlar, pankartlarını geri aldıktan sonra Adliye binası içinde yürüyüşle Ankara Barosu’nun bulunduğu 5’inci kata çıktı.

ÖHD Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Kurt yaptığı konuşmada “Ev baskını ile gözaltına alınması ile başlayan hukuka aykırı süreç dosyada gizlilik kararı alınması ve 24 saat avukat kısıtlaması kararı ile devam etmiştir. Basından öğrendiğimiz kadarıyla Dernek üyelerimiz ile beraber Kürt basın emekçileri, siyasetçiler ve sanatçılar da gözaltına alınmıştır” dedi.

Kurt, şunları ekledi: “14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettiği politikayla, insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına, yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hala getirmeye çalışmaktadır. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini; avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir.”

Kurt şöyle devam etti: “Yargının giderek daha da siyasallaştığını, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının daha fazla ihlal edildiğini, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayılarak hukuksuzca yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz. Aşağıda güvenlik şube tarafından keyfi bir engelleme ile karşılaştık. Tüm meslektaşlarımıza fiziken ve sözlü olarak saldırıda bulundu. Ankara’da yıllardır bu keyfi yasakların sonuna gelindiğini bizler kadar onlar da biliyor. Biz buradayız. Bizler kazanacağız sizler gideceksiniz.”

SÊRT

Sêrt’te, Yeşil Sol Parti merkez ilçe binası önünde yapılan eyleme milletvekili adayları Tuncer Bakırhan, Abdullah Çetin, Sebahat Erdoğan Sarıtaş ve HDP milletvekili Sıdık Taş katıldı. Taş, gözaltıların siyasi kırım operasyonu olduğunu belirterek, "AKP'nin korkusu var. Korktuğu için ve seçim yaklaştığı için, bu bir seçim operasyonudur. Bu da onların gidişini ifade ediyor. Bu operasyonlar karşısında bir adım bile geri atmayacağız. Halkımıza, basına, arkadaşlarımıza karşı yapılan bu operasyonları kınıyoruz" diye konuştu.

İSTANBUL 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), gözaltı operasyonuna yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, "İşçi sınıfı ve ezilen halklarımızı faşizmin saldırganlığına, eşitlik ve özgürlük mücadelesini bastırma politikasını boşa çıkartmak için birleşik mücadeleyi büyütmeye çağırıyoruz. Gözaltılar serbest bırakılsın. Bize gücünüz yetmez, biz kazanacağız" denildi.

DÎLOK

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Şubesi, adliye önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Dîlok İl yönetimlerinin yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

ÖHD Antep Şube Eşbaşkanı Mustafa Yalçın konuştu. 14 Mayıs yaklaşırken AKP-MHP’nin iktidarını kaybedeceği korkusuyla saldırılarına devam ettiğini belirten Yalçın, “Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini, avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir” dedi.

WAN

ÖHD Wan Şubesi, dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Eyleme çok sayıda ÖHD’li avukat katıldı. Açıklama metnini ÖHD Şube Eşbaşkanı Mehtap Işık, okudu. Işık, gözaltıların insan hakları temel ilkelerine aykırı olduğunu söyledi.

Işık, ÖHD’li avukatlar olarak baskılara boyun eğemeyeceklerini ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

MANİSA

Yeşil Sol Parti, Manisa İl Örgütü, aynı amaçla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Saruhanlı ilçe binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada sık sık, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

HDP Manisa İl Eş Başkanı Giyasettin Eralp “Gözaltına alınan her bir kişinin yerine binleri, on binleri sorumluluk üstlenerek seçim çalışmalarına katılmaya, sandıklara sahip çıkmaya ve darbeye karşı aktif mücadeleye çağırıyoruz. Biz buradayız ve mutlaka kazanacağız” dedi.