GÖRÜNTÜLÜ

Hozan Mizgîn Köln’de anıldı

Şehadet yıl dönümü vesilesiyle Hozan Mizgîn şahsında Hozan Sefkan, Bavê Teyar ve devrimci siyasetçi Aysel Doğan, TEV-ÇAND ve Hunera Mizgîn’in düzenlediği bir etkinlikle anıldı.

Avrupa Kültür ve Sanat Hareketi TEV-ÇAND ve Hunera Mizgîn, 11 Mayıs tarihinde Tetwan’da şehit düşen sanatçı ve gerilla komutanı Hozan Mizgîn (Gurbet Aydın) şahsında Hozan Sefkan (Celal Ercan) ve Bavê Tayer (Cuma Xelîl), Barış Grubu Üyesi Aysel Doğan ile şehit düşen Kültür Sanat Hareketi kadrolarını andı.

Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen anma, Kulturbunker salonunda gerçekleşti. Sahnede Mayıs ayında şehit düşen sanatçıların fotoğrafları sergilenirken, salonunda girişinde ise anı defteri konuldu. Anma etkinliğine Almanya’da faaliyet yürüten demokratik Kürt kurumlarının temsilcileri, TEV-ÇAND sanatçıları ve birçok Kurdistanlı katıldı. Anma töreni, bir dakikalık saygı duruşu ve Ey Raqîp marşının okunmasıyla başladı.

Ardından sanatçı Bermal Çem bir konuşma yaptı. Çem, Hozan Mizgîn’in hem sanatçılığı hem de gerilla yaşamının nesiller boyu öğretici bir yaşam örneği olarak kalacağını kaydetti.

Etkinlikte Hozan Mizgîn’in yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Gulê Mayera  müzik dinletisi sundu.

11 Mayıs 2022 yılında yaşamını yitiren Barış Grubu Üyesi Aysel Doğan’ın yeğeni Piran Mansuroğlu ise, konuşmasında Özgürlük Hareketi yolunda yürüyenler ve fedakarlıklarda bulunanların her daim büyük bir minnetle anılacağını söyledi.

Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) temsilcisi Zeki Zuğurlu ise PKK hareketinin çıkış koşullarının ve bugün milyonlara ulaşmasının temelinde Hozan Mizgîn ve binlerce şehidin emeği ve fedakarlığının yattığını söyledi.

Anma programı sanatçı Serhat Çarnewa ve Deniz Deman ve Hozan Serhat’ın müzik dinletisi ile devam etti.

TEV ÇAND adına Xemgîn Bîrhat bir konuşma yaparak, Hozan Mizgîn ve Hozan Sefkan ile Avrupa’daki sanat çalışmalarında tanıştığını belirterek, iki şehit sanatçının kültür ve sanat çalışmalarını koordine ederek örgütleme sürecini anlattı.

Anma programı, sanatçılar Xemgîn Bîrhat ve Xelîl Xemgîn’in müzik dinletisi sonrası “Şehîd Namirin” sloganı ile son buldu.