12. Aðır Ceza Mahkemesi'nin 9 Şubat 2011'de Mısır Çarşısı'ndaki patlamaya ilişkin sosyolog Pınar Selek hakında verdiði beraat kararını yetkisi olmadan geri alması yoðun tepkilere yol açtı. "Hala Tanıðız Platformu", Selek davasının dünya hukuk tarihinde bir skandala dönüştüðünü ifade etti.
Hala Tanıðız Platformu, 22 Kasım günü Ýstanbul 12. Aðır Ceza Mahkemesi'nin 9 Şubat 2011 tarihinde Pınar Selek hakkında vermiş olduðu beraat kararını yetkisi olmadıðı halde geri almasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Sosyolog Pınar Selekin 12 yıl önce Mısır Çarşısındaki patlama ile ilgili başlayan davasına sunulan bilirkişi raporları patlamanın bir sabatojdan kaynaklanmadıðını ispatlamıştı.
Sosyolog Pınar Selek davasının dünya çapında bir hukuk skandalına dönüştüðünü ifade eden platform, "Sosyolog-yazar Pınar Selekin tam üç kez beraat ettiði Mısır Çarşısı davası ile birleşen diðer yan davalardaki usul eksikliklerinin tamamlanmasına ilişkin son duruşma, skandal bir karara sahne oldu. 22 Kasım Perşembe günü Ýstanbul 12. Aðır Ceza Mahkemesi 9 Şubat 2011 tarihinde Pınar Selek hakkında vermiş olduðu nihai beraat kararını yetkisi olmadıðı halde geri aldı. Sadece Türkiye hukuk tarihinde deðil, dünya hukuk tarihinde de eşi benzeri görülmemiş skandal karara istinaden ilk kez bir mahkeme Yargıtayın bozma kararına direnerek verdiði kendi beraat kararını yok saydı." dedi.
'YASALAR ALENEN ÇÝÐNENÝYOR'
Avukatları ve davayı izleyenlerin bu karar karşısında şoke olduðu ifade edilen açıklamada, söz konusu ara kararın gündeme alınması usulen mümkün olmadıðı ve Ceza Muhakemeleri Kanununun çiðnenmesi anlamına geldiðinin altı çizildi. Açıklamada, "CMK uyarınca beraat bir ara karar deðil, nihai bir karardır, bir hükümdür. Ancak Yargıtay nezdinde temyiz edilebilir. Mahkemenin hüküm verdiði karar onun yetki alanından çıkar ve artık Yargıtayın alanına girer. Pınar Selek davasında mahkeme beraat kararını geri alarak kendisini temyiz mercii yerine koymuş, Yargıtayın yerine geçerek kendi kararını temyiz incelemesine tabi tutmuştur" diye kaydedildi.
Savcılık makamının temyizi nedeniyle Mısır Çarşısı davasının Yargıtay Genel Kuruluna gitmesi gerektiðine işaret edilen açıklamada, ancak birleşen diðer davaların henüz sonuçlanmamış olması nedeniyle davanın gidişi bekletildiði hatırlatıldı. Açıklamada, "Bir başka deyişle, çoktan Yargıtay Genel Kurulunda olması gereken bir dosya hakkında önce Savcılık tarafından verilen yok hükmünde mütalaa, şimdi de mahkemenin yetkisi olmadıðı halde ara kararla geri aldıðı beraat hükmü, bu davada yasaların müdanasızca çiðnenmesinin yinelenen, bilinçli bir stratejiye dönüştüðünü göstermektedir" ifadeleri kullanıldı.
'BÝLÝNÇLÝ VE ÝNCELÝKLÝ OPERASYON'
Mahkeme heyetinin, duruşma başlamadan önce dosya ile ilgili ara kararı aldıðı söylenen açıklamada, mahkeme heyetinin aldıðı bu kararı duruşma sırasında avukatlara söz hakkı vermeden ve bir gerekçe sunmadan teblið ettiði belirtildi.
"Bu gerekçesiz beraat kararı bir yıl dokuz ay sonra ve beş celsenin ardından tam da mahkeme başkanının izinli olduðu bir celsede dosyayı bilmeyen geçici başkan ve yeni üyeler tarafından verildi" denilen açıklamada, "Bu noktada şu soruyu sormak gerekir: Tüm bu skandallar silsilesine imza atanlar, kamuoyunun gözü önünde bu denli müdanasızca hareket etme cesaretini nereden almaktadırlar? Sorunun yanıtı çok bilinçli ve incelikli bir operasyona işaret etmektedir. On dört yıldır Pınar Selek nezdinde adalet talep eden ulusal ve uluslar arası kamuoyu bu büyük oyunun farkındadır ve oyunu bozacaktır" denilerek 13 Aralık 2012 tarihine ertelenen duruşmaya katılım çaðrısında bulunuldu.
Ýstanbul Eminönü'nde bulunan tarihi Mısır Çarşısı'nda 10 Temmuz 1998 tarihinde meydana gelen patlama sonucu 3'ü çocuk 7 kişi yaşamını yitirmiş 120 kişi yaralanmıştı.