Kuraklık nedeniyle 2,1 milyon Kenyalı açlık tehlikesiyle karşı karşıya

Yetersiz yağışlar ve çekirgelerden sonra mahsullerin azalması ve etnik çatışmalar krize katkıda bulunması nedeniyle Kenya’da ulusal felaket ilan edildi.

Tahminen 2,1 milyon Kenyalı, hasadı etkileyen ülkenin yarısında kuraklık nedeniyle açlıkla karşı karşıya.

Ulusal Kuraklık Yönetim Otoritesi (NDMA) , ülkenin kurak olan kuzey, kuzeydoğu ve kıyı kesimlerinde 23 ilçede yaşayan insanların, bu Mart ve Mayıs ayları arasındaki yetersiz yağışların ardından önümüzdeki altı ay boyunca gıda yardımına "acil ihtiyaç" duyacağını söyledi.

Kriz, Covid-19 ve önceki kötü yağışlarla daha da kötüleşti, Ekim-Aralık yağışlarının normal seviyelerin altında olması beklendiğinden, durumun yıl sonuna kadar daha da kötüleşeceğini tahmin ediliyor. 

Etkilenen bölgeler, yüksek yoksulluk seviyeleri nedeniyle Kenya'da genellikle gıda açısından en güvensiz bölgeler durumunda.

Geçen hafta, Başkan Uhuru Kenyatta, kuraklığı “kapsamlı kuraklık azaltma önlemleri” vaat eden ulusal bir felaket ilan etti.

Kenya'nın temel gıdası olan mısır üretiminin, ekilen alanların düşük olması nedeniyle etkilenen bölgelerde yüzde 50 oranında düşmesi beklenirken, bazı bölgelerde tam mahsul kıtlığı yaşanacak. Yetersiz hasat, sebzeler gibi kısa vade döngüleri olan tarım ürünlerini de etkiledi.

Uzmanlar, ülkenin iklim krizini hafifletmek ve gıda güvensizliği döngüsünü kırmak için orta ve uzun vadeli müdahalelerde bulunması gerektiğini söylüyor.