KESK Yürütme Kurulu, Samsun Eti Bakır Ýşletmeleri'nde amonyak tankının kapaðının çökmesi sonucu 6 işçinin yaşamını yitirdiði iş 'kazası'na ilişkin yaptıðı açıklamada, Türkiyede son on yılda 11 bine yakın işçinin hayatını kaybettiðini gösteren rakamlar yaşananların kaza deðil adeta seri bir cinayete dönüştüðünü açık olarak ortaya koymaktadır" dedi.
KESK Yürütme Kurulu, dün Samsun Eti Bakır Ýşletmesi'nde meydana gelen iş 'kazası'na ilişkin yazılı açıklama yaptı.
KESK, Perşembe günü Samsun Eti Bakır Ýşletmesi'nde hayatını kaybeden 6 işçi ve yaralanan 14 işçinin ailelerine başsaðlıðı ve acil şifa dileðinde bulundu. "Kaza" 3 yüz ton aðırlıðındaki amonyak tankının kapaðının çökmesi sonucu meydana gelmişti.
Türkiyenin gittikçe ucuz iş gücü ve taşeron cenneti haline getirilmesinin bedelini işçilerin ödediðini kaydeden KESK şöyle dedi:
"Ýş kazalarında Avrupada birinci, dünyada üçüncü sırada olan Türkiyede son on yılda 11 bine yakın işçi hayatını kaybettiðini gösteren rakamlar yaşananların kaza deðil adeta seri bir cinayete dönüştüðünü açık olarak ortaya koymaktadır"
Açıklamada şöyle devam edildi: "Ülkemizde ne yazık ki her yıl ortalama bin işçi çok basit önlemler alınmadıðı için hayatını kaybetmektedir. Dün Samsunda yaşanan elim olay, Türkiyenin gittikçe ucuz iş gücü ve taşeron cenneti haline getirilmesinin bedelinin iş cinayetlerine kurban verilen işçilere ödetildiðini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Öte yandan iş cinayetlerinin çok büyük bölümünün işçi saðlıðı ve güvenliði önlemlerini maliyet olarak gören taşeron firmalarda yaşandıðı bilinmektedir. Bu nedenle Samsunda yaşanan iş cinayetinin gerçekleştiði işletmeninin de özelleştirilen ve üretimin büyük bölümünün taşeron firmalara emanet edildiði bir işletme olması şaşırtıcı deðildir."
Şantiye çadırlarında yanarak, baraj sularına kapılıp boðularak yaşamını yitiren işçilerin de hatırlatıldıðı açıklamada, AKP Hükümeti'nin özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları ile iş cinayetlerine kapıyı sonuna kadar araladıðı vurgulandı.
KESK şunları söyledi: "AKP Hükümeti, daha fazla kar için saðlıksız, güvencesiz, esnek ve kuralsız çalışma yaygınlaştırılmakta tüm emekçilere kölece çalışma koşulları dayatmayı hedefleyen çalışmalara hız verilmektedir. Tüm bu gelişmeler yaşanırken son günlerde basına yansıyan haberlerle AKP Hükümeti'nin iş cinayetlerine ve kölece çalıştırmaya beşiklik eden taşeron çalıştırmaya çözüm aradıðı izlenimi verilmek istenmektedir. Ancak konu hakkında sendikalarla yapılan toplantılar, AKP Hükümeti'nin bugün sayıları milyonlarla ifade edilen taşeron işçilerinin sorunlarını çözmek bir yana yasa deðişikliði ile taşeron çalışmanın kapsamını daha da genişletmeyi planladıðını göstermiştir. Böylece her gün onlarca işçinin hayatına mal olan tabloya kaynaklık eden politikaları ısrarla sürdüren AKP iktidarının ve 'her işçi ölümünde, yerin dibine girmek istiyorum' diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının yaşanan cinayetler karşısında ne kadar samimi olduðu bir kez daha anlaşılmıştır."
Açıklamada iş cinayetlerinin önüne geçilmesi için gerekenlerse şöyle sıralandı: "Sendikal nedenlerle işten çıkarmalar, esnek, kuralsız, güvencesiz koşullarda çalıştırma yasaklanmalıdır. Sermayenin, taşeronların çıkarlarını deðil işçinin saðlıðını ve güvenliðini temel alan yasal düzenlemeler yapılmalı, çalışan sayısına bakılmaksızın bütün çalışanların bu düzenlemelerden faydalanması saðlanmalıdır. Tüm çalışanlara insan onuruna yakışır çalışma koşulları ve ücret verilmesi saðlanmalı, iş cinayetlerine davetiye çıkaran taşeron çalıştırma sistemine son verilmelidir. AKP Hükümeti Ýş cinayetlerinin önüne geçme konusunda samimi ise özetlediðimiz bu asgari koşulları bir an önce hayata geçirmeli emekçilerin hayatını yok sayarken sermayenin karını garanti altına alan düzenlemelerden vazgeçmelidir."