Hasta tutsakların durumu ağır: Kamuoyuna duyarlılık çağrısı

Hasta tutsaklar Abdulvahap Kavak ve Güneş Tekin'in durumunun ağır olduğu belirtildi, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla bir kez daha bir araya geldi. Eylemin 450'nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde toplanan inisiyatif üyeleri, “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açtı. Eylemde, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Abdulvahap Kavak'ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

Kavak'ın kalp, tansiyon, kolesterol, astım, alerji, ülseratif kolit, romatizma, boğazda nodul, demir ve kalsiyum eksikliği gibi kronik rahatsızlıkları bulunduğunu aktaran Turgut, "Bu hastalıklarla ilgili raporları olmasına rağmen talebi olmadan 12.01.2023 tarihinde odası değiştirilmiş ve getirildiği oda güneş görmediği için hem soğuk hem de rutubet ve yosun tutmuş vaziyettedir. Bu durum hastalıkları üzerinde olumsuz etki yaptığından, odasının değiştirilmesi için talepte bulunmuş ancak talebi karşılanmamıştır. Ocak ayının sonunda 1 hafta boyunca yataktan çıkamayacak kadar rahatsızlanmasına rağmen doktora götürülmemiş, sonraki hafta yine talep etmesine rağmen müdahale edilmemiştir. 01.02.2023 tarihinde revir görevlileri gelip Covid-19 için testi için numune almış, 02.02.2023'te başka bir hastalıktan kaynaklı hastaneye götürülmüş, hastane dönüşü Covid-19'a yakalandığı söylenmiştir. Kalp, tansiyon, astım gibi kronik rahatsızlıkları nedeniyle ilaç talebinde bulunmuş, ilaç verilemeyeceği söylenmiş, 03.02.2023 tarihinde Savcılığa ve İl Sağlık Müdürlüğüne dilekçe yazması üzerine biraz B Vitamini, biraz C vitamini ve Coraspin verilmiştir” bilgilerini verdi.
Gözünde katarakt bulunan Kavak'ın hastalığının ameliyatı engellenerek artırıldığı vurgulandı.

Açıklamada, "Abdulvahap Kavak'ın ayrıca Idare ve Gözlem Kurulu Kararıyla tahliyesi de engellenmiştir. Bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz" denildi.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu" eyleminin 578’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Çok sayıda tutsak yakınının katıldığı bu haftaki eylemde, Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutsak Güneş Tekin'in sağlık durumuna dikkat çekildi. “Ağır hasta mahpus Güneş Tekin serbest bırakılsın” pankartının açıldığı eylemde, “Tedavi haktır engellenemez” ve “Güneş Tekin serbest bırakılsın” sloganları atıldı.

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran, cezaevlerinde yaşanan ölümlerin giderek arttığına işaret etti. Onaran, 2008 yılında yaralı olarak gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Tekin’in, yapılan ameliyatlar sonrası her iki bacağında ve kolunda doku kaybı ve kalıcı hareket kısıtlılığı oluştuğunu aktardı. Onaran, “Rahim kanseri, kronik aktif gastrit, ileri derecede reflü, tiroid ve kolit hastası olan Güneş Tekin, akciğerine saplanan metal parçaları çıkarılamadığı için ciddi akciğer sorunu yaşamakta” dedi.
Onaran, Tekin’in İHD’ye gönderdiği mektubu şöyle aktardı: "Artık bünyem çok zayıfladı. Bir taraftan cezaevi koşulları, bir taraftan sürekli ilaç kullanımı bende takat bırakmadı. Bir şeyi iyileştiren ilaç dahi yan etkileriyle başka bir rahatsızlığa neden oluyor. Böyle ilaçla yaşamak dahi kendi başına ruh halimin alt-üst olmasına neden oluyor. 16 yıl cezaevinde olmak ve tüm bu yılları hastalıkla geçirmek beni çok yıprattı.”

 Tekin’in serbest bırakılması gerektiğini belirten Onaran, kamuoyunu duyarlılık çağrısı yaptı.