Efrîn'de işgal saldırılarına karşı tarihi direniş-CANLI BLOG

Efrin’e yönelik Türk işgal saldırısı üçüncü gününde devam ediyor. Birçok yerde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bugünkü gelişmeleri derledik.

23:52

QSD savaşçıları, Bilbilê’nin Qirne köyünü Türk ordusunun işgalinden kurtardı. Türk ordusunun geride iki cenaze ve bir araç bırakıp kaçtığı açıklandı.

 

22:29

Türk devletinin Efrîn ve Rojava’ya yönelik düzenlediği işgal saldırılarına ilişkin açıklama yapan Ceyş El-Suwar, onurlarını ve topraklarını satan Türk devleti çetelerine unutulmaz bir ders vereceklerini belirtti.

22:03

Efrîn’e yönelik saldırılara sosyal medyada tepki gösterenlere yönelik düzenlenen siyasi soykırım operasyonlarında aralarında gazeteci ve sanatçıların da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

21:47

YPG Basın İrtibat Merkezi, Efrin'deki çatışmaların yeni görüntülerini yayımladı. Görüntülerde, savaşçıların Türk askerlerini ve çeteleri adım adım takip ettikleri ve ardından çatışma başladığı görülüyor.

 

20:54

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın talebiyle Suriye’deki durumun ele alındığı BMGK’deki acil toplantıda Efrîn’e yönelik işgalin durdurulması yerine ‘ölçülü olunması’ mesajı çıktığı bildirildi.

 

20:53

Qestel tepesinde işgalci Türk ordusu ile QSD savaşçılara arasında yaşana çatışmada 8 Türk askeri öldürülürken, 13 asker de yaralandı.

 

20:20

Türk ordusu ile QSD savaşçıları arasında Efrin Raco’da, Şiye, Şera ve Bilbilê ilçesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

 

19:51

İşgalci Türk ordusu, Rojava’nın Efrîn kantonunun Şera ve Dikmetaş köylerine obüs ve havanlarla saldırıyor.

19:06

Türk ordusunun Efrîn’e yönelik işgal amaçlı başlattığı saldırılarda Cilber köyünde şehit olanların sayısı 10’a çıktı.

17:41

Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal saldırılarına ilişkin açıklama yapan QSD Türk devletinin sınırdan 8 km içeri girdiğini propaganda ettiğini belirterek, “Aksine, sınırdan ileriye tek adımın dahi atamadı” dedi.

 

16:40

Türk devletinin sınıra yakın bölgeden Dirbesiyê ve Amudê arasında bulunan sivil alanlara top atışı yapıyor.

16:36

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları AKPM’nin de gündeminde.

 

16:29

 

Qestelê tepesi Demokratik Suriye Güçleri (QSD) savaşçıları tarafından Türk güçlerinden temamen temizlendi.

16:25

Efrîn’deki çatışmaları takip eden Ronahi TV muhabiri Zekeriya Şêxo saldırı sonucu Raco’da yaralandı.

Türk güçlerinin açtığı ateş sonucu karnından aldığı bir mermi ile yaralan Zekeriya Şêxo, hastanede tedavi altına alındı.

15:44

Hawar Haber Ajansı (ANHA) Efrin'de QSD ve Türk güçleri arasında devam eden çatışmaların görüntülerini yayımladı.

 

15:17

Türk savaş uçaklarının katlettiği 14 sivil ve 2 YPG savaşçısı Efrin’de düzenlenen merasimle sonsuzluğa uğurlandı.

 

15:10

 

QSD, ÜÇ GÜNLÜK BİLANÇOYU AÇIKLADI

 

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Sözcülüğü, Efrin’deki saldırı ve çatışmaların üç günlük bilançosunu açıkladı. 40 asker ve çetenin öldürüldüğü bildirildi.

 

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, 40 asker ve çetenin öldürüldüğünü 300’e yakın çete ve askerin de yaralandığını duyurdu.

18 SİVİL ŞEHİT DÜŞTÜ

Açıklamada, işgalci Türk devletinin 3 gündür Efrin ve bağlı yerleşim yerlerinde geliştirdiği saldırılarda 18 sivilin şehit düştüğü, 23 kişinin de yaralandığı belirtildi.

QSD açıklamasında 3 savaşçının da şehit düştüğü bilgisini paylaştı.

Türk devletinin işgal saldırılarında yaralanan şehit düşen siviller arasında kadın ve çocukların da olduğu, belirtilirken, Bilbile ilçesine bağlı Kurdo köyünde de işgalci orduya ait 2 tankın imha edildiği, askerleri taşıyan BMB tipi aracın da darbelendiğini kaydedildi.

14:38

Serêkaniyê’deki saldırıda 3 sivilin yaralandığı bildirildi.  

Yaralıların isimleri şöyle: Cewahir İsa Ebas (24), Fadi Hesen Xele (14) ile amcası Fuad Ebdela Xele (20).

14:27

Duhok’ta, Türk devletinin Efrin’e yönelik saldırılarını protesto eden halka KDP asayişi saldırdı, çok sayıda kişi gözaltına aldın.

Duhok’ta Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal saldırılarını protesto etmek isteyen kiteleye izin vermeyen KDP asayişi, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

KDP güçleri, bugün Mahmur halkının da aynı amaçlar açıklama yapmasını engellemişti. Mahmur’dan Hewler’e giden yolu kapatan KDP, basın açıklamasına katılmak isteyenleri engellemişti.

14:04

Güney Kürdistanlı onlarca aydın, yazar, gazeteci, akademisyen, sanatçı, sivil toplum örgütleri temsilcisi, siyasetçi ve milletvekili Efrîn'e destek amaçlı "Efrîn Cephesi" ismiyle kitlesel eylemlerin startını verdi.

 

13:47

 

13:46

 

13:30

İşgalci Türk ordusu, Derik’in ardından, Serêkaniyê’de de saldırdı.

https://anfturkce.net/rojava-surIye/serekaniye-de-catisma-101917

12:59

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Efrin’e yönelik işgal saldırılarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. QSD, ‘Efrin’de zafer bizim olacak’ dedi. Açıklamada, ABD ve Rusya’nın tutumu sert ifadelerle kınandı.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Komutanlığı, Efrin’e yönelik işgal saldırılarına ilişkin yaptığı açıklamada, önemli mesajlar verdi.

QSD Komutanları Kuzey Suriye’nin Eyn İsa kentinde basın toplantısı düzenledi. QSD’nin açıklaması Kîno Gebrîel tarafından okundu.

 

12:35

Rojava’nın Derik bölgesine bağlı Xerabreşik köyünde YPG ve işgalci Türk askerleri arasında çatışma çıktı.

YPG’li kaynaklardan edinilen bilgilere göre, TC askerleri Bakur-Rojava sınrında Derik’e bağlı Xerabreşik Köyü’ndeki YPG noktalarına saldırdı. YPG savaşçılarının karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı.

Kısa süreli çatışmanın ardından bölgede şu anda sessizlik hakim.

***

İşgalci Türk ordusu 19 Ocak tarihinde Efrin’e 72 savaş uçağıyla saldırı başlattı. İşgal saldırısını ikinci ve üçüncü gününde de sürdüren Türk devleti şu ana kadar 10’nün üzerinde sivili katletti, onlarcası da yaralandı. Rusya’dan onay alarak çocuk ve kadınları katleden Türk işgalciliği dünden bu yana karadan Efrin’e girmeye çalışıyor.

Türk işgalciliğinin üçüncü günde Efrin’nin bir çok ilçe ve köyünde çatışmalar devam ediyor.

 

10:55 - RACO’DA İKİ TANK DAHA İMHA EDİLDİ

Efrin’in Raco ilçesi kırsalında Türk güçleri ile Demokratik Suriye Güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Hawar Haber Ajansı-ANHA, 2 Türk tankının imha edildiğini, çok sayıda askerin öldürüldüğünü duyurdu.

Tanklardan birinin Kevire Ker diğerinin ise Şadiya köyünde imha edildiği öğrenildi.

10:32 - EFRİN’DE ÇATIŞMALAR YENİDEN ŞİDDETLENDİ

Efrin’in Şiye ilçesine bağlı Xelila köyüne yakın noktalarda şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Efrin batı cephesindeki ilçesi Şiye’ye bağlı Xelila köyüne yakın noktalarda Demokratik Suriye Güçleri (QSD) savaşçıları ile Türk güçleri arasında sabah saatlerinde başlayan şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Çatışmalarda ağır silahların kullanıldığı öğrenildi. QSD’nin çatışmalara ilişkin önümüzdeki saatlerde açıklama yapması bekleniyor.

10:08 - SİPAN HEMO: DİRENİŞİMİZ HAKLI VE MEŞRU, KAZANACAĞIZ

YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, Efrin’i işgal girişimine ilişkin açıklamada bulundu.

Türk devletinin sivil katliamlar gerçekleştirdiği Efrin işgal girişime karşı “Haklı ve meşru” direnişi sürdüreceklerini söyleyen Sipan Hemo, “zafer kesinlikle bizim olacak” dedi.

YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, görevini “Efrin’in işgaline zemin hazırlamak” olarak değerlendirdiği Türk medyasının, katledilen sivilleri ısrarla savaşçı olarak nitelendirdiğini belirterek, “Oysa gerçek şudur. Erdoğan köyleri ve kentleri hedef alarak sivilleri katlediyor” dedi.

Rusya’nın ihanet ederek, Türk devletiyle birlikte kendilerine savaş cephesinde yer aldığını da ifade eden Hemo, “Fakat şunun altını çizmek isterim. YPG-YPJ ve QSD ile halkımızın mücadelesiyle yeni bir tarih yazılıyor, yazılacaktır. Bir gün gelecek ve Rusya da bu ilkesizliğinden dolayı Kürtlerden özür dileyecektir” şeklinde konuştu.

09:52 - BİLBİLE VE RACO’DA ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ

Efrin’in Raco ilçesinde sınırı geçmek isteyen Türk ordusu ile Demokratik Suriye Güçleri (QSD) arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Xelil köyü civarında yaşanan çatışmalarda ağır silahların kullanıldığı öğrenildi.

Savaş uçaklarının Raco ilçesi etrafını bombaladığı da gelen bilgiler arasında.

Diğer yandan, Bilbile ilçesi kırsalı, yine Kurdo ve Baliya köylerindeki çatışmalarda devam ediyor.

09:12 - TÜRK KEŞİF UÇAKLARI EFRİN ÜZERİNDE DOLAŞMAYA BAŞLADI

Efrin’de bugün 12 sivil ve 2 YPG savaşçısı toprağa verilecek. Binlerce kişinin hastane önünde toplandığı saatlerde Türk devletine ait keşif uçakları dolaşmaya başladı.

Efrin semalarında şu saatlerde keşif uçuşlarının yoğunlaştığı bildirildi.

Efrin halkı ise 14 şehidi sonsuzluğu uğurlamak için Efrin hastanesi önünde toplanmaya başladı.

12’si sivil, 14 şehidin önümüzdeki saatlerde sonsuzluğa uğurlanması bekleniyor.

08:56 - PKK’DEN EFRİN AÇIKLAMASI

Türk devletinin Efrin’i işgal girişimine ilişkin açıklama yapan PKK Yürütme Konseyi, AKP-MHP faşizminin düktüğü kanda boğulacağını söyledi.

PKK Yürütme Komitesi, faşist Türk ordusu tarafından Rojava Kürdistan’ın Efrîn Kantonu’na yönelik olarak 20 Ocak akşamından itibaren savaş uçaklarıyla hava bombardımanı ve karadan işgal saldırısı başlatıldığını belirterek, “Son beş sene içerisinde Suriye ve Rojava’nın en istikrarlı alanı olan ve Kürt, Arap ve Türkmen toplumlarının demokratik özerklik temelinde kardeşçe yaşadığı bu güzel coğrafyada, AKP-MHP faşist diktatörlüğünün işgalci saldırıları sonucu daha şimdiden iç...