Dersim ve Tetwan'da kadın seçim bürosu açılışı

Yeşil Sol Parti, Tetwan ve Dersim’de yüzlerce kadının katılımıyla kadın seçimi bürosu açtı. Açılışlarda kadınlar, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganıyla yeni ve özgür bir yaşamı kuracaklarının mesajını verdi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Bedlîs’in Tetwan (Tatvan) ilçesinde yüzlerce kişinin katılımıyla kadın seçim bürosu açtı. Açılışa, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclis üyesi Zekiye İlbasan, Yeşil Sol Parti kent milletvekili adayları, Barış Anneleri ve yüzlerce kadın katıldı. Büro açılışına katılan kadınlar sık sık, “Jin Jiyan Azadî” sloganları attı. Büro açılışından önce Yeşil Sol Parti milletvekili adaylarından Semra Çağlar Gökalp ve DBP PM üyesi Zekiye İlbasan konuşma yaptı. 

'ANNELERİN GÜCÜNE GÜVENİYORUZ' 

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Gökalp, “Bu seçim, kaybettiğimiz kadınların anılarını yaşatacağımız bir seçim olacaktır. Bizler kendimize, kadınlarımıza, özellikle annelerimizin gücüne güveniyoruz” dedi. AKP-MHP döneminde binlerce kadının katledildiğini hatırlatan Gökalp, şunları söyledi: “Bu kadınların haklarını arama yollarına gittiğimizde, muazzam bir hukuksuzlukla karşılaşıyoruz. Bizler şunu söylüyoruz; Yeşil Sol Parti, kadın partisidir. Yüzde 45 kadın temsiliyeti olan partidir. Her kesimden kadının kendisini bulduğu bir partidir. Ama AKP-MHP iktidarı, kadının gücünden inanılmaz bir şekilde korkuyorlar. Özellikle özgür kadının direncinden, mücadelesinden korkan bir iktidar var karşımızda. Bizler kadınların gücünü arkamıza alarak, iktidarı sandıklara gömeceğiz.”   

“14 Mayıs seçimlerinde ya faşist zalimler kazanacak, ya da özgür ve onurlu olanlar kazanacak” diyen İlbasan, “Kürt halkı 40 yıldır büyük bir mücadele veriyor. 40 yıldır mücadelesinden bir adım bile geri adım atmadı. Bundan sonra da bu faşist iktidara karşı bir adım bile geri adım atmayacak. Bu savaşı, özgür bir yaşama döndürmek için bu faşist iktidarı göndermemiz lazım. Bunun için Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kalkması gerekiyor. Bu savaş bitmeyene kadar ne barış gelir, ne huzur, ne ekonomik kriz, ne kadın katliamı ne de çocuk istismarı biter. Bu faşist iktidarı 14 Mayıs’ta seçiminde göndereceğiz” diye belirtti. 

Yapılan konuşmalardan sonra Barış Anneleri tarafında büro açılışı gerçekleştirildi. 

DERSİM 

Yeşil Sol Parti Dersim İl Örgütü seçim çalışmaları kapsamında Cumhuriyet Mahallesi’nde Aysel Doğan Gazik Kadın Seçim Bürosu’nun açılışını gerçekleştirdi. Açılışa, Yeşil Sol Parti Dersim milletvekili adayı Ayten Kordu, Başak Demirtaş, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri ve yüzlerce yurttaş katıldı.

‘ÇÖZÜLMEMİŞ TÜM SORUNLARIN ANAHTARI SİZDE’ 

Açılışta konuşan Başak Demirtaş, “Yaşanan katliamlarla yüzleşmenin vakti geldi geçiyor” diyerek, 14 Mayıs seçimlerine işaret etti. Demirtaş, “Seçimlerde Yeşil Sol Parti’yi Meclis’e güçlü bir şekilde göndermemiz gerekiyor. Her yerde kendi kimliğimizle, kendi direnişimizle var olacağız. Yola “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla çıktık ve özgür yaşamı birlikte kuracağız. O yüzden Ayten arkadaşımızı Meclis’e göndermek çok önemli. Bugün sizlere Edirne Cezaevi’nden Selahattin Demirtaş ve Selçuk Mızraklı’nın sıcak selamlarını getirdim. Hep birlikte başaracağız, çözülmemiş tüm sorunların anahtarı sizlerde. Ben inanıyorum ki 14 Mayıs günü o anahtarı Dersim halkı çok iyi bir şekilde kullanacak” dedi.

'İNANCIMIZI ÖZGÜR YAŞAMAK İSTİYORUZ' 

Dersim’in direniş dolu tarihine değinen vekil adayı Ayten Kordu ise, “Bugün buradayız, yarın da burada olacağız, bundan sonra da mücadelemiz devam edecek. Dersim’de inancımız ve kimliğimizi özgür yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başak Demirtaş ve Ayten Kordu kadınlarla birlikte barışın simgesi olan beyaz güvercinleri uçurup, seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi.

SILOPIYA’DA KADIN MİTİNGİNE DAVET

Yeşil Sol Parti, 24 Nisan’da Şirnex’ın Silopiya (Silopi) ilçesinde, Yeşil Sol Partisi Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın katılımıyla Newroz alanında ilk kadın seçim mitingi gerçekleştirecek. Cizîr ilçesi Nur Mahallesi'nde bildiri dağıtan Yeşil Sol Parti Şirnex milletvekili adayı Ayşegül Doğan ve beraberindeki heyet, kadınları kadın mitingine davet etti.