Gözaltılara tepki: Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz

İHD, Cumartesi Anneleri’nin eylemine yönelik polis saldırısına tepki gösterdi. 244 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği eyleme dönük polis saldırısı ve İHD Genel Başkanı Eren Keskin’in de aralarında olduğu 17 kişinin gözaltına alınmasına dair basın toplantısı gerçekleştirdi. İHD Şube binasında yapılan toplantıya kayıp yakınlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu Üyesi Zeynep Yıldız, "Bizim ziyaret edebileceğimiz bir mezarımız yok. Gözaltında kaybedilen sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfilleri, kayıplarımızın simgesi haline gelen Galatasaray Meydanı’na bırakmak için buradayız. Bu bayramda da devleti yönetenlere, gözaltında kayıpların bulunması, akıbetlerinin açıklanması, faillerin cezalandırılması ve adaletin sağlanmasına dair yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararına dikkat çeken Zeynep Yıldız, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiğini söyledi. Yıldız, Galatasaray Meydanı'ndaki ablukaya son verilmesi gerektiğini belirtti. 17 kişinin gözaltına alınmasıyla anayasanın ihlal edildiğini söyleyen Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu gözaltılarla ‘Anayasa bizi bağlamaz’ dediler. Biz de diyoruz ki hukuksuzluğunuza boyun eğmeyeceğiz, kayıplarımızı aramaya, akıbetlerini sormaya, faillerinin cezalandırılmasını istemeye, hesap sormaya devam edeceğiz. Hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 244 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”  

'GALATASARAY'A ISRARLA SAHİP ÇIKACAĞIZ'

İnsanlık onuru için mücadele ettiklerini belirten kayıp yakını Rıdvan Karakoç'un kardeşi Hasan Karakoç ise, "Yıllarca biz Galatasaray Meydanı’nda oturduk, ancak Süleyman Soylu’nun açıklamasından sonra oraya saldırmaya başladılar. Galatasaray Meydanı 30 yılı bulan bir mücadele alanımızdır. Kayıplarımızla buluşma alanımız. Son 3 haftadır biz oraya çıkıyoruz ve her çıktığımızda bizi gözaltına alıyorlar. Biz ısrarla o alana sahip çıkacağız, o alanı bırakmak gibi bir niyetimiz yok" diye belirtti.