Güney Kürdistanda peşmergeler ile Kerküke doðru ilerleyen merkezi Irak ordusu arasında çatışmalar yaşandıðı iddia edilirken Kürtler ile Baðdat idaresi arasındaki iplerin kopma noktasına geldiði bildiriliyor.
Irakta Şii Nuri El Malikinin kontrolündeki ordu güçlerini Güney Kürdistanla anlaşmazlık konusu olan bölgelere doðru kaydırması ülkedeki Hewler-Baðdat krizine yeni bir boyut kazandırdı. Dün akşam saatlerinde Tikritin kuzeyinde 12 Irak askeriyle 1 sivil öldü.
Bazı kaynaklar çatışma yaşandıðını ileri sürerken, bölgedeki bazı kaynaklar ise olayın mayın patlaması olduðunu belirtiyor.
Saldırının gerçekleştiði Tikrit şehrinde bir süreden bu yana aşırı Ýslamcılara karşı Irak ordusu operasyonlar düzenliyordu.
CUMA GÜNÜ ÇATIŞMA YAŞANMIŞTI
Ýki güç arasındaki gerginlik geçtiðimiz Cuma günü silahlı çatışmaya dönüşmüş ve 1 kişinin yaşamını yitirmesine neden olmuştu. Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani de olay sonrası Peşmergelere çatışmalara girmeme ve her türlü duruma hazırlıklı olma talimatı vermişti. Kürdistan Parlamentosu yayınladıðı bir bildiri ile, Maliki tarafından terörle mücadele etmek amacıyla kurulan Dicle Operasyon Gücünün Irak Anayasasına aykırı olarak kurulduðunu ve meşru olmadıðını duyurmuştu.
DÝCLE GÜCÜ TARTIŞMALI ALANLARI ELE GEÇÝRME MAKSATLI MI ?
Irak Merkezi Hükümeti ile Federal Kürdistan arasındaki ilişkiler son yıllarda yerini giderek tırmanan gerginliklere bırakmıştı. Petrol üretimi ve gelirlerinden elde edilen paylaşımı konusunda Kürdistana yeterince pay ayrılmaması dolayısıyla başlayan gerginlikler, Dicle Birlikleri olarak adlandırılan özel birliklerin kurulması ile daha da arttı. Kerkük başta olmak üzere Kürdistanın birçok şehrinden sorumlu olacak şekilde kurulan bu yeni birliðe Kürdistan yönetimi sert bir şekilde karşı çıkıyor. Bu birliklerin özellikle kuzeye kaydırılması ise Güney Kürdistan yönetimi tarafından provokatif bir girişim olarak kabul ediliyor. Zira güvenliði saðlanmak istenen birçok kentte zaten Peşmerge birlikleri bulunuyor.
Kürdistan yönetimi, Irak merkezi hükümetinin Dicle Operasyon Gücü ile aslında başta Kerkük olmak üzere halen statüsü netleştirilmeyen alanlarda hakimiyet kurmayı planladıðını düşünüyor. Aynı şekilde, Kerkük Kent Meclisi de, Dicle Operasyon Gücünün daðıtılarak yerine Kürtleri ve Türkmenleri de alacak şekilde yeniden yapılandırılmasını istiyor.
Kürdistan Bölgesini korumak ile sorumlu olan Peşmergenin elinde hava kuvvetleri bulunmamasına raðmen çok sayıda zırhlı araç ve aðır silah bulunuyor. Peşmerge birliklerinin yedeklerle beraber sayısı 250 bini geçiyor. Zorunlu askerlik hizmetinin bulunmadıðı Kürdistanda profesyonel olarak faaliyet gösteren Peşmergelerin sayısı kimi kaynaklara göre ise 350-400 bin arasında.
Irak ordusunun ise 350 bine yakın askeri bulunuyor. Anayasaya göre mevcudunun yüzde 17sinin Kürtlerden oluşması gereken orduda Kürtlerin oranı yüzde 4-5 civarında. Yıllık ortalama 15-20 milyar dolarlık bir bütçesi bulunan Irak ordusunun modernizasyonu için de son yıllarda ciddi çabalar olduðu biliniyor.
Öte yandan, kimi kaynaklar askerlik hizmetinin zorunlu olmadıðı Irakta, Başbakan Malikinin zorunlu askerlik hizmetini getirmek istediðine görüşünde. Bununda, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerin çatışma noktasına geldiði bir dönemde gelmesi dikkat çekiyor.