Yemen’de insani yardımların engellenmesinin sorumlusu bulunamıyor

İç savaşın milyonlarca kişiyi açlık sınırına getirdiği Yemen’de katliamların yanı sıra insani yardımların ulaştırılamamasının da sorumlusu bulunamıyor.

2014 yılından bu yana devam eden ve Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun da dahil olduğu iç savaşta yardıma muhtaç milyonlara insani ve tıbbi yardımlar ulaştırılamıyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Yemen’deki birçok limana yönelik abluka nedeniyle salgın hastalıklarla mücadele için gerekli malzeme ve ekipler yetiştirilemiyor.

ARAP KOALİSYONU ENGELLEME İDDİALARINI YALANLIYOR

Şii Husi milislerine karşı sürgündeki Devlet Başkanı Mansur Hadi’yi destekleyen koalisyon ise, insani yardımların engellendiğine dair iddiaları yalanladı.  Suudiler öncülüğündeki koalisyon tarafından yapılan açıklamada, insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasının engellendiğine dair iddiaların ‘kategorik olarak reddedildiği’ duyuruldu. Açıklamada, yardım malzemelerinin ablukaya takıldığına dair ‘sağlam bir kanıt’ olmadığı da iddia edildi.

GÖZLEMCİLERE GÖRE YARDIMLAR GECİKTİRİLİYOR

Ancak yerel ve uluslararası medya organları ile insani yardım kuruluşlarına göre, Yemen açıklarındaki gıda, yakıt ve tıbbi malzeme taşıyan çok sayıda gemi  geciktiriliyor. Gözlemciler, gıda ve tıbbi malzemelerin geçişine izin verildiğini ancak bu geçişlerin oldukça gecikmeli gerçekleştiğine dikkat çekiyorlar. Ayrıca ticari ürünlerin nakline ise kesinlikle izin verilmediği iddia ediliyor.

AÇLIK VE SALGINLAR DEVAM EDİYOR

10 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği iç savaşta ölenlerin yarısı sivillerden oluşuyor. İç savaş nedeniyle ülke Husiler ve Şii askeri güçler, Hadi yanlısı güçler ve Yemen El Kaidesi arasında bölüşülmüş durumda.

Ülkede geçtiğimiz yıl ortaya çıkan kolera salgınının 1 milyona yakın kişiye bulaştığı tahmin edilirken, Nisan-Aralık 2017 arasında 2 bin 200’ün arasında kişi hayatını kaybetti. Yemen’de açlıkla karşı karşıya kalan kişilerin sayısının 8 milyonun üzerinde olduğu savunuluyor.

Ayrıca WHO’ya göre, ağustos ayından bu yana en az 380 kişi difteri salgını nedeniyle hastanelere kaldırıldı.