UNIFIL Lübnan’da İsrail ile ‘yıkıcı’ bir savaştan endişe ediyor

UNIFIL, Filistinli Hamas örgütünün iki numaralı isminin Beyrut'un güney banliyölerindeki kalesinde öldürülmesinden bir gün sonra, İsrail ile Hizbullah arasında tırmanacak bir çatışmanın doğurabileceği "yıkıcı sonuçlardan" duyduğu endişeyi dile getirdi.

Salı akşamı Beyrut'un dış mahallelerinde İsrail'e atfedilen üç insansız hava aracı saldırısı sonucu öldürülen Salih el-Aruri'nin ölümü, Filistinli Hamas’ın müttefiki Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmanın BM gücünün konuşlandığı İsrail-Lübnan sınırına sıçraması endişelerini arttırdı.

Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana ilk kez Lübnan’ın başkenti Beyrut’un dış mahalleleri hedef alınmış oldu.

Lübnan - İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL) Sözcü Yardımcısı Kandice Ardiel yaptığı açıklamada "Mavi Hattın her iki tarafındaki insanlar için yıkıcı sonuçlar doğurabilecek olası bir tırmanıştan derin endişe duyuyoruz" dedi.

Ardiel, "Tüm taraflara ateşi kesmeleri ve tüm etkili muhataplara itidal çağrısında bulunmaları için yalvarmaya devam ediyoruz" diye ekledi.

İsrail-Lübnan sınırı, 7 Ekim'den bu yana özellikle İsrail ordusu ile Gazze'de İsrail'e karşı savaşan Hamas'a destek için müdahalede bulunduğunu iddia eden Hizbullah arasında ateş teatisine sahne oluyor.

Salı akşamı gerçekleşen insansız hava aracı saldırısının ardından güçlü Hizbullah "suikastın" "cezasız kalmayacağını" ilan etti.

Kısa bir süre sonra Hizbullah, 8 Ekim'den bu yana hedef aldığı sınırdaki İsrail mevzilerine yönelik gece saatlerinde dört saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Hamas'ın sürgündeki bazı isimleri Hizbullah'ın koruması altında Lübnan'da bulunuyor. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın bu Çarşamba akşamı önceden planlanan bir konuşma yapması bekleniyor.

İsrail ordusu Salı akşamı düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlenmedi ancak Çarşamba günü yaptığı açıklamada "her türlü senaryoya" hazırlıklı olduğunu söyledi.

AFP'nin sayımına göre sınır ötesi şiddetin başlamasından bu yana Lübnan'da çoğu Hizbullah savaşçısı olmak üzere 165'ten fazla kişi ve aralarında üç gazetecinin de bulunduğu 20'den fazla sivil öldürüldü.

Kuzey İsrail'de ise yetkililere göre 9 asker ve 5 sivil öldürüldü.