Trump: Rusya Kuzey Kore konusunda yardımcı olmuyor

ABD Başkanı Donald Trump, nükleer programı nedeniyle uluslararası yaptırımların uygulandığı Kuzey Kore’nin bu yaptırımları Rusya sayesinde boşa çıkardığını savundu.

Kuzey Kore’nin nükleer programı ve füze denemeleri nedeniyle uluslararası yaptırım kararları olduğunu hatırlatan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Trump, bu konuda Rusya’nın Çin’nden olumsuz bir konumda olduğunu iddia etti.

Reuters’e verdiği beyanatta “Rusya Kuzey Kore konusunda bizlere hiç yardımcı olmuyor” diye eleştiren Trump, “Çin’in bize yardım için yaptığını Rusya zayıflatıyor” diye konuştu.

Donald Trump’ın Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlar konusunda Rusya’ya yönelik Aralık ayında da benzeri suçlamaları olmuştu. Trump, “Çin yardım ediyor, Rusya etmiyor” diye söylemişti.

Aralık ayı sonunda bazı batılı güvenlik kaynaklarının dillendirdiği iddialarda, Rusya’dan uluslararası yaptırımların uygulandığı Kuzey Kore’ye yakıt tankerleriyle sevkiyat yapıldığı savunulmuştu. Rus yetkililer ise bu iddiaları reddetmiş ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından alınan yaptırım kararlarına uyduklarını savunmuşlardı.

Geçtiğimiz yıl nükleer denemenin yanı sıra birçok kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştiren Kuzey Kore’ye karşı kararlaştırılan yaptırımlar arasında bu ülkeye petrol ihracatının sınırlandırılması da vardı.