Trump’ın yeni güvenlik stratejisinde ekonomi var, iklim yok

ABD Başkanı Donald Trump’ın paylaştığı yeni ulusal güvenlik stratejisinde Rusya ve Çin’i hedef aldığı görülürken, iklimsel değişiklikler yerine bu yıl ekonomiyi tehdit altında göstermesi dikkat çekti.  

55 sayfalık yeni Ulusal Güvenlik Stratejisi hakkında medyaya konuşan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Rusya ve Çin’i özellikle hedef almıştı.

Rusya ve Çin’in ABD’nin ‘etkisine karşı durmaya çalıştığını’ savunan Trump, bu ülkelerle ‘yakın ilişkiler kurmayı deneyeceklerini’ de söyledi. Trump, buna rağmen önceliğinin ABD’nin çıkarları olduğunu vurguladı.

RUSYA’DA BİNLERCE ÖLÜM CIA SAYESİNDE ÖNLENDİ!

Donald Trump ayrıca, hafta sonunda kendisini arayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmeden detay verdi.  Trump, St. Petersburg şehrinde düzenlenmek istenen bir terör saldırısında Amerikan istihbarat örgütü CIA’nin verdiği bilgiler sayesinde binlerce kişinin ölümünün engellendiğini ve Putin’in bundan dolayı kendisine teşekkür ettiğini dile getirdi.

Ulusal Güvenlik Stratejisi belgesinde özellikle Rusya ve Çin’in ABD’nin ‘güvenliğini ve gelişimine zarar vermek’ istedikleri savunuluyor. Yine bu ülkelerin bilgi ve verileri kontrol altına aldıkları ve kendi halklarını baskı altında tutarak etkilerini arttırdıklarına yer veriliyor.

RUSYA’YA SİBER SALDIRI SUÇLAMASI

Strateji belgesinde Rusya’nın daha önce Donald Trump’ın seçildiği 2016 seçimlerinde de kullandığı iddia edilen siber güce yer verilmesi dikkat çekiyor.

Rusya’nın dünyanın birçok farklı bölgesinde toplumları etkilemeye çalıştığı savunulan belgede siber saldırıların organize edildiği de iddia ediliyor. Belgede Rusya’nın bu çabalarının sonucu olarak istihbarattta ‘korkak’ bir tavırın ortaya çıktığı savunulurken, devlet desteğiyle medya ve yine sosyal ağlardaki troller üzerinden etki çabalarının olduğuna yer veriliyor.

AMERİKA ODAKLI BİR STRATEJİ

Donald Trump’ın hem Ulusal Güvenlik Strateji belgesinde hem de konuşmasında üzerinde durduğu bir diğer nokta ise, bugüne kadar birçok ülkede değişim amacıyla yapılan dış politikanın değişecek olması. Geçmiş ABD başkanlarını eleştiren Trump, önceki başkanların ‘ABD vatandaşlarına öncelik vermediği’ iddiasını yineledi.

ABD’nin eski dış politikasının başka ülkeleri değiştirmek üzerine olduğunu hatırlatan Trump, esas değişimin kendi ülkesinde olması gerektiğini söyledi. Kendisinin ABD topraklarını, halkını ve yaşam tarzını koruyan bir strateji izleyeceğini söyleyen Trump’ın ‘Güçle barışı korumak’ istediğini vurguladı.

EKONOMİ İLK KEZ BELGEDE

Donald Trump’ın Rusya ve Çin’e özel önem verdiği stratejisinde ilk kez ülkesinin ekonomik çıkarlarını ulusal güvenlik kapsamında ele aldığı görülüyor. Dünya genelinde askeri ve siyasi çekişmelerin yanı sıra büyük bir ekonomik rekabet olduğunu vurgulayan Trump, Çin ve Rusya’yı özellikle bu kapsamda ‘ABD’yle rekabet eden ülkeler’ olarak andı.

Zaten Trump’ın güvenlik stratejisinde ‘anavatanı korumak’, ‘güçle barışı korumak’ gibi 2 önemli noktanın yanı sıra ‘Amerikan refah düzeyini yükseltmek’ ve ‘rekabet dünyasında Amerikan etkisini arttırmak’  gibi hedefleri sıralaması da bu tezini destekliyor.

Donald Trump’ın son olarak 2015’te Barack Obama tarafından hazırlatılan ulusal güvenlik stratejisinde beklendiği gibi iklimsel değişikliklere yer vermediği görüldü. Obama’nın küresel ısınmayı ‘tehdit’ olarak gösterdiği stratejinin aksine Trump, enerjide egemen ülke hedefini öne çıkardı.