Sudan’da müzakereler yeniden başladı

Sudan’da onlarca kişinin yaşamını yitirdiği gösteriler sonrasında muhalefet ile askeri cunta arasındaki müzakereler yeniden başladı.

Nisan ayında 30 yıldan bu yana ülkeyi yöneten diktatör Ömer El Beşir’e yönelik halk gösterilerini fırsat bilen ordu, yönetime el koymuştu. Ancak yoksullukla boğuşan halkın taleplerini görmezden gelen Geçici Askeri Konsey, şimdiye kadar yüzlerce kişiyi katletti.

Halk gösterilerine öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı ile askeri konsey arasında Etiyopya’nın arabuluculuğundaki müzakerelerin ise yeniden başladığı öğrenildi. Askeri Konsey’den üç general ile Özgürlük ve Değişim İttifakı’ndan beş temsilcinin başkent Hartum’daki bir otelde bir araya geldikleri bildiriliyor.

Askeri Konsey ile muhalefet arasındaki görüşmeler, ordunun başkent Hartum’daki protesto gösterilerine yönelik kanlı müdahalesi ardından kesilmişti.

Özgürlük ve Değişim İttifakı, sivil bir geçici yönetim kurulmasında ısrar ediyor. Bu konuda uzlaşılsa da kaç sivil ve kaç askerin geçici yönetimde yer alacağında anlaşılamıyor. Son olarak arabulucu Etiyopya’dan 8 sivil ve 7 askerden oluşan bir yönetim oluşturulması önerisi yapılmıştı.