Somali, Etiyopya-Somaliland denizcilik anlaşmasını iptal etti!

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamuda, Etiyopya ile bağımsızlıkçı Somaliland bölgesi arasında "yasadışı" olarak gördüğü bir denizcilik anlaşmasını "iptal eden" bir yasa imzaladı.

1991 yılında Somali'den bağımsızlığını ilan eden ancak uluslararası toplum tarafından tanınmayan eski bir İngiliz himayesi olan Somaliland bölgesi, 1 Ocak'ta bir "mutabakat zaptı" imzaladı.

Bu mutabakat, Etiyopya'ya bir "kiralama" anlaşması yoluyla 50 yıllık bir süre için kıyı şeridinin 20 kilometresine erişim izni vermeyi amaçlıyor.

Somali’ye göre bu anlaşma Etiyopya'ya 1993'te Eritre'nin bağımsızlığını kazanmasının ardından kademeli olarak kaybettiği Kızıldeniz'e erişimi sağlıyor.

Anlaşmaya "yasadışı" diyerek iptal ettiklerini duyuran Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Mohamuda, X hesabında imzaladığı yasa için "Birliğimizi, egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü uluslararası hukuka uygun olarak koruma taahhüdümüzü göstermektedir" dedi.

Somali hükümeti bu anlaşmaya tüm yasal yollarla kesin bir şekilde karşı çıkacağına söz vermişti.

Mogadişu bunu bir "saldırganlık" ve "egemenliğinin açık bir ihlali" olarak kınarken, sözkonusu anlaşmaya karşı "tüm yasal yollarla" mücadele etme sözü verdi.

Hükümet, Somali'ye kıyasla nispeten istikrarlı bir bölge olan 4,5 milyon nüfuslu Somaliland'ın bağımsızlık talebine kesinlikle karşı çıkıyor.

Bir cumhuriyet olarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, kendi para birimini basıyor ve kendi pasaportlarını çıkarıyor, ancak uluslararası tanıma olmadığı için bir tecrit durumu yaşıyor.

Somaliland Cumhurbaşkanı Muse Bihi Abdis, Etiyopya'nın deniz erişimi karşılığında "Somaliland Cumhuriyeti'ni resmen tanıyacağını" söylemişti.

Ancak Addis Ababa'daki hükümet bunu yapma niyetini açık bir şekilde ifade etmezken, "Somaliland'ın uluslararası tanınma çabaları konusunda bir pozisyon almak amacıyla derinlemesine bir değerlendirme" yapacağını belirtti.