‘Satılık Beyaz Saray’: 20 ülke Trump’ın servetine katkıda bulundu

Donald Trump'ın Beyaz Saray'da görev yaptığı dönemde aralarında Çin ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu 20 ülkeden 7.8 milyon dolar alarak ABD anayasasını ihlal ettiği açıklandı.

Bir yıl önce Demokrat Parti Kongre'de Temsilciler Meclisi'nin kontrolünü kaybetmiş olmasına rağmen, bir parlamento komitesi herhangi bir memur, bakan ya da başkanın Kongre'nin onayı olmadan diğer hükümetlerden "hediye ya da para’’ almasını yasaklayan anayasa maddesinin olası ihlallerini araştırıyordu.

Komitenin tek Demokrat azınlığı tarafından desteklenen ve Washington Post tarafından yayınlanan "Satılık Beyaz Saray" başlıklı rapora göre, 2017 ve 2018 yıllarında Çin, Hindistan, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti olmak üzere 20 ülkeden yetkililer, Donald Trump ve ailesine ait Trump Organizasyonu'nun sahip olduğu 500 kuruluş ve şirketten dördüne kira ve fatura ödedi.

Raporda "Başkan olarak Donald Trump, gezegendeki en aşağılık rejimlerden bazıları da dahil olmak üzere yabancı devletlerden ve liderlerinden 7.8 milyon dolardan fazla ödeme kabul etti" denildi. 

Raporda hedef alınan dört mülkün, Manhattan'ın Beşinci Caddesindeki simgesel bir gökdelen olan Trump Tower'daki ofisler ve daireler ile New York, Washington ve Las Vegas'taki otel ve konutlar olduğu bildirildi. 

Örneğin Çin devlet bankası ICBC, Trump Tower'da ofis kiraladı. Rapora göre, Pekin’in Trump’ın gayrimenkul varlıkları için yaptığı toplam harcama 5,5 milyon doları buldu.

Joe Biden başkanlığındaki Demokratlar, Kongre onayı olmadan Trump şirketlerinin bu paraları kabul etmesinin Anayasa ihlali olduğu tepkisinde bulundu.

Rapora göre, Suudi Arabistan da eski Başkan Trump'ın görevde olduğu dönemde şirketlerine en az 615 bin 422 dolar tutarında yasaklanmış hediye ya da para ödedi. 

Joe Biden’ın Kasım ayında yapılması öngörülen seçimlerde yine Cumhuriyetçi rakibiyle karşı karşıya kalması muhtemel görünüyor. Anketlere göre 77 yaşındaki milyarder iş adamı Trump, 15 Ocak'ta başlayacak ABD başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi önseçimlerin favorisi konumunda. 

Ancak hakkında dört iddianame bulunan milyarder, bu yıl çeşitli davalarla karşı karşıya. Kendisi ve oğulları Donald Jr ve Eric şu anda Trump Organizasyonunun mali dolandırıcılığı suçlamasıyla New York'ta sivil mahkemede yargılanıyor.