'Rusya, Libya'ya paralı askerler gönderdi' iddiası

Amerikan gazetesi New York Times, Rusya’nın savaş halindeki Libya’ya Wagner grubuna bağlı 200’e yakın paralı asker gönderdiğini iddia etti. Rusya yalanladı.

Rus özel güvenlik şirketi Wagner üzerinden Afrika’nın bir çok ülkesi ile Suriye’de varlık gösterdiği yönündeki bilgiler yeni değil.

Ancak New York Times’a göre, Salı günü Libya’ya da 200’e yakın paralı asker konuşlandırıldı. Gazete, Rusya’nın artan bu varlığı ile ülkenin doğusunu elinde bulunduran ve Trablus’u ele geçirmeyi hedefleyen General Halife Haftar lehine savaşın kaderini değiştirebileceği yorumunda bulundu. Haftar, BM’nin tanıdığı, İslamcı grupların ağırlıkta olduğu ve Türkiye’nin desteğindeki Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne karşı operasyon yürütüyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, bu “kötü niyetli söylentilerin” Washington ile Moskova arasında ilişkilerin “normalleşmesini sabote etmeye” yönelik olduğunu savundu.

Riabkov, Libya çatışmasının çözümünden yana olduklarını ve bu yönlü çabaları desteklediklerini söylerken, “Durum üzerinde etkisi olanlarla temas kuruyoruz” dedi.

Rusya’nın Libya’daki bağlantı grubu şefi Lev Dengov “Bu tür haberler, çatışmanın barışçıl çözümüne yönelik Rus katılımının itibarını zedelemeyi hedefliyor” dedi. Rus diplomat, “Rus yasaması paralı askerleri yasaklıyor, bu kanunen cezalandırılabilecek bir ihlaldir” diye ekledi.

New York Times gazetesinde yer alan araştırma, Wagner grubunun Libya’daki varlığına ilişkin ilk iddia değil. Rus internet gazetesi Meduza da yakın zamanda bir çok paralı Rus askerinin Libya’daki hava saldırılarında öldürüldüğüne dair uzun bir haber yayınlamıştı. Haberde, Rus askerlerin Trablus yakınında ulusal birlik hükümetinin hava saldırılarında öldüğü belirtilmişti. Aynı araştırmaya göre, bazı cenazeler büyük bir gizlilik içerisinde Rusya’ya taşındı. Rus ve Batılı bir çok medya tarafından yapılan araştırmalar, Wagner grubunun Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın Evgueni Prigojin tarafından finanse edildiğine işaret ediyor. İş adamı Prigojin, bir çok kez Wagner ile ilişkisini reddetti. Geçen Temmuz ayında Wagner’in Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki varlığını araştıran üç Rus gazeteci, şüpheli koşullarda katledilmişti.