Rusya Harkiv bölgesinde kara harekatı başlattı

Ukrayna savunma bakanlığı, Rusya'nın Cuma günü ülkenin kuzeydoğusundaki Harkiv bölgesinde “Ukrayna savunma hatlarını yarmak” amacıyla bir kara saldırısı başlattığını duyurdu ve çatışmaların devam ettiğini iddia etti.

Bakanlık, “Geçtiğimiz gün boyunca düşman, Rusya'nın Belgorod bölgesine sınır olan Vovchansk sektöründe güdümlü hava bombaları kullanarak hava saldırıları gerçekleştirdi” dedi.

Aynı kaynak, saldırının tam yerini açıklamadan, “Sabah saat 5 sularında düşman zırhlı araçlar kullanarak savunma hatlarımızı yarmaya çalıştı” diye ekledi.

Bakanlık, saldırıların “püskürtüldüğünü” ancak “değişen yoğunlukta çatışmaların” devam ettiğini ve bölgenin “savunmasını güçlendirmek” için “yedek birliklerin” konuşlandırıldığını belirtti.

Harkiv bölgesinin büyük bir kısmı Rusya tarafından işgal edildi ancak 2022'de kurtarıldı. Sınır bölgesi ve ülkenin en büyük ikinci şehri olan Harkiv,  son aylarda sık sık bombardımanların hedefi oldu. 

Ukrayna birkaç haftadır bölgede olası yeni bir Rus saldırısından endişe ediyordu.

Ukrayna askeri komutanlığından üst düzey bir kaynak aynı zamanda Moskova güçlerinin “Ukrayna topraklarına bir kilometre girdiğini” ve daha da ilerlemeye çalıştığını ifade etti. 

Rus ordusu birkaç haftadır güçlerini arttırıyor ve yaklaşık 50 bin askerin hazır olduğu söyleniyordu. 

Bazı kaynaklar 50 bin askerle Harkiv'i almanın mümkün olmadığını ama Rusya’nın şu anda aktif olarak bombalanan Vovchansk gibi sınır köylerini almaya çalışabileceğine dikkat çekiyor. 

Batılı haber ajanslarına göre Ukrayna askeri komutanlığından bir kaynak Harkiv sınır bölgesinde kara harekatı başlatan Rusya'nın, Ukrayna'nın düzenli olarak hedef aldığı Rus bölgesi Belgorod'u vurmasını önlemek için bir “tampon bölge” oluşturmaya çalıştığını belirtti. 

Harkiv şehri askeri idaresi başkanı Tamaz Gambarashvili, yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı Vovchansk'ta ve Harkiv bölgesindeki komşu kasabalarda da “yoğun bombardıman” nedeniyle tahliyelerin başlatıldığını söyledi.