Rusya, ABD ve Kuzey Kore arabuluculuk görüşmelerini başlattı

Rusya, nükleer ve füze denemeleri nedeniyle Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerginliği sonlandırmak için arabuluculuk görüşmelerini başlattığını duyurdu.

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kuzey Kore arasındaki nükleer ve füze gerginliğini aşmak için arabuluculuk rolünde kararlı olduğu vurgulandı.

Kremlin sözcüsünün açıklamasında, Rusya'nın yükselen tansiyonu düşürme amacıyla çalışmaya hazır olduğu dile getirildi. Açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un dün iki ülkenin yetkilileriyle müzakerelerin başlatılabilmesi amacıyla görüştüğü belirtildi.

Rusya'nın iki ülke arasında aracılık yapmaya dair niyeti geçtiğimiz haftalarda da duyurulmuştu. Kuzey Kore'nin nükleer programının olduğunu ve yine nükleer başlık taşıyabilen kıtalararası füze denemelerini gerekçe gösteren ABD Başkanı Donald Trump, bu ülkeyi 'yok edebileceklerini' söylemişti. Trump'a aynı tonda cevap veren Kuzey Kore lideri Kim Yong Un da, ABD'yi vurmakla tehdit etmişti.

Son olarak geçtiğimiz hafta sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Çin dahil tüm üyelerin oyuyla Kuzey Kore'ye yönelik ekonomik yaptırımlar kabul edilmişti. Füze ve nükleer programını başlattığı 2006 yılından bu yana Kuzey Kore'ye yönelik 10 yaptırım tasarısı kabul edildi.