Putin terörizm suçlarına cezaları ağırlaştıran yasayı onayladı

Rusya Devlet Başkanı Putin, terörizm finansmanı ve üye kazandırmaya karşı ağır cezalar getiren yasayı onayladı.

14 Aralık’ta Devlet Duması’nda kabul edilen anti-terörizm yasalarındaki değişiklik, 26 Aralık’ta da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nde onanmıştı. Kanun tasarısı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanarak, resmen yayımlandı.

Yasalarda yapılan değişiklikle radikal İslamcılar başta olmak üzere terörist olarak tanınan örgütlere eleman kazandıranlara ömür boyu ağır hapis cezası verilebilecek. Bugüne kadar bu tür suçlara 10 yıla kadar hapis cezaları veriliyordu.

Benzer şekilde terörizm finansmanı da ömür boyu hapisle cezalandırılabilecek.

Yasanın onaylanması Rusya’nın Suriye’deki savaştaki önemli başarıları ardından askerlerinin büyük bir kısmını geri çekme kararının sonrasına denk geldi. Suriye’de büyük oranda yenilmeleri ardından çete üyelerinin Rusya’ya geri dönecekleri tahmin ediliyor. Sertleştirilen yasalarla bu kişilerin Rusya’daki faaliyetlerinin de önlenmesi hedefleniyor.

Son olarak Çarşamba günü St. Petersburg’da bir süper markete yönelik bombalı saldırıda 14 kişi yaralanmıştı. Rus istihbarat birimleri, bu ay ortasında da yine St. Petersburg’da büyük bir saldırı planlayan bir DAİŞ hücresini ortaya çıkardıklarını duyurmuştu.