Polonya AB’ye rağmen yargıyı kontrol yasalarını onayladı

Polonya’da muhafazakar hükümet, Avrupa Birliği’nin (AB) uyarı ve yaptırımlarına rağmen yargı mensupları üzerinde iktidar kontrolünü öngören tartışmalı ‘reformları’ hayata geçiriyor.

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polonya yargısını tümüyle iktidarın yedeğine sokacak olan yargı reformunu onayladı. Duda, AB Komisyonu’nun Avrupa değerlerini tehlikeye soktuğu gerekçesiyle ceza sürecini başlatmasına rağmen bu karara imza attı.

Duda, hem Yüksek Mahkeme hem de Ulusal Yargı Konseyi (NCJ) gibi önemli kurumları ilgilendiren tasarıları onayladığını duyurdu. Cumhurbaşkanı, AB’nin itirazlarına rağmen onayladığı kanunlarla ‘yargının daha etkili’ olacağını iddia etti.

YARGIÇLARI MİLLETVEKİLLERİ BELİRLEYECEK

Yargı reformuna karşı çıkan muhalif parti ve oluşumlar ise, yargının iktidarın kontrolüne geçeceği eleştirisinde bulunuyor. Reformla, bugüne kadar yargıçlar tarafından seçilen NCJ’nin 15 üyesinin üçte ikisi Parlamento’nun alt kanadı olan meclis tarafından seçilecek. Ancak yargı bağımsızlığını denetlemek olan NCJ’nin üyelerinin siyasilerce belirlenmesi bu bağımsızlığı ortadan kaldırıyor.

SOSYALİST DÖNEM YARGIÇLARINI TASFİYE OPERASYONU

Duda’nın onayladığı reform kapsamında Yüksek Mahkeme’nin üyelerinin yaş sınırı 70’ten 65’e düşürülüyor. Bununla sosyalist dönemde göreve başlamış olan yargıçların tasfiyesi hedefleniyor.

Zira Cumhurbaşkanı tarafından istendiği halde ‘tercih edilen’ Yüksek Mahkeme üyelerinin 70 yaşına kadar görevde kalmaları mümkün olabilecek.

İktidardaki sağ muhafazakar PiS’in son iki yılda başta yargı ve kadın hakları olmak üzere birçok alandaki projeleri halkın geniş katılımlı protestolarıyla karşılaşmıştı.