Pence’in beklenen Ortadoğu gezisi ertelendi

ABD Başkan Yardımcısı Pence’in Kudüs’ün ‘başkent’ olarak tanınması kararı ardından Ortadoğu’ya yapması planlanan gezinin ertelendiği duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın tüm dünyada tepki çeken Kudüs kararı ardından yardımcısı Mike Pence’in bölgeyi ziyaret edeceği ilan edilmişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Pence’in bugün Kudüs’e, oradan da Mısır’ın başkenti Kahire’ye olmak üzere başlatacağı ziyaretin ertelendiği bilgisi verildi. Açıklamada, Pence’in Ortadoğu ziyaretinin Ocak ayı ortasında yapılacağı kaydedilirken, ertelemeye gerekçe olarak ABD Senatosu’nda yapılacak bütçe oylaması gösterildi.

Açıklamada, erteleme kararının Filistin’deki gösteriler ve yaşanan şiddet olaylarıyla bağlantısı olmadığı da savunuldu.

BİRÇOK GÖRÜŞME İPTAL EDİLMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın 6 Aralık’ta duyurduğu Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı ardından Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Ortadoğu ziyareti önemli olarak görülüyordu. Pence’in İsrail meclisi Knesset’te bir konuşma yapması ve sonrasında Mısır’a geçmesi bekleniyordu.

Ancak Kudüs kararı nedeniyle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Pence ile yapılması planlanan görüşmesini iptal etmişti. Hamas ise, Çarşamba günü Mike Pence’in ziyaretini protesto için gösteriler düzenlenmesi çağrısı yapmıştı. Pence’in güzergahı üzerinde bulunan Mısır’da da El Ezher Camii büyük imamı ile Kıptiler’in dini lideri II. Tavadros görüşmeleri iptal etmişlerdi.

Son olarak dün Mısır tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan ve Kudüs’ün statüsüne ilişkin kararın iptalini de isteyen tasarı, 15 üyeden 14’ü tarafından kabul edilmişti. Ancak BMGK’deki 5 daimi üyeden olan ABD, bizzat alınan Kudüs kararına yönelik tasarıyı veto yetkisini kullanarak engellemişti.

Donald Trump’ın Kudüs kararı sonrasında düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda şimdiye kadar 8 Filistin’li yaşamını yitirdi, yüzlercesi de yaralandı. Olaylarda yüzlerce Filistin’li gözaltına alındı.