Norveç kürk için hayvan katliamına son verecek

Norveç hükümeti, yıllardır tartışmaların odağında olan ve her yıl en az 1 milyon hayvanın kürkleri için katledildikleri üretim çiftliklerini kapatma kararı aldığını duyurdu.

Ülkedeki muhafazakar azınlık hükümetinin başbakanı Erna Solberg, liberal parti Venstre’nin isteği doğrultusunda ülkedeki tilki ve vizon çiftliklerinin 2025’e kadar kapatılacağını duyurdu.

Yıllık 350 milyon ile 500 milyon kron arasında bir cirosu bulunan söz konusu çiftliklerde her yıl 1 milyon kadar hayvan kürkleri için yetiştiriliyor. Her yıl 1 milyon kadar hayvanın katledildiği bu çiftliklerin kapatılması kararına Kürk Üreticileri Birliği (Norpels) tarafından karşı çıkılıyor.

Norveç’in önde gelen hayvanları koruma derneği NOAH’tan yapılan açıklamada ise, kürkleri için tilki ve vizon yetiştiriciliğinin ‘oldukça eskimiş ve vahşice’ bir ticaret türü olduğu vurgulandı. Açıklamada, hükümetin kararının sevindirici olduğunun altı çizildi.

1940’lı yıllara kadar 20 bin kadar çiftliğin bulunduğu Norveç, bu alanda dünyadaki en fazla kürk üretilen ülke idi. Son yıllarda Norveç’in kürk piyasasındaki payı yüzde 1 ile 3 arasına kadar düşse de, şimdilerde Çin bu alanda önde geliyor. Her yıl tüm dünyada 7 milyonu aşkın tilki ve 70 milyon civarındada vizon kürkleri için öldürülüyor.