Netanyahu, savaş kabinesini feshetti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski merkezci general Benny Gantz'ın hükümetten ayrılmasının ardından beklenen bir kararla altı üyeli savaş kabinesini feshetti.

Başbakan Binyamin Netanyahu, Siyaset-Güvenlik Kabinesi toplantısında, Benny Gantz ve Gadi Eizenkot'un ayrılmasının ardından Savaş Kabinesinin feshedildiğini bakanlara bildirdi. 

Bu karar, koalisyonun milliyetçi-dindar ortakları Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in savaş kabinesine dahil olma taleplerinde bulunduğu bir sırada alındı. Bu kişilerin kabineye alınması başta ABD olmak üzere uluslararası ortaklarla gerilimi arttıracaktı.  

Netanyahu'nun bundan böyle, savaş kabinesinin bir parçası olan Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in de aralarında bulunduğu küçük bir grup bakanla İsrail ve Hamas arasındaki savaş konusunda istişarelerde bulunması bekleniyor.

Savaş Kabinesi, Gantz'ın ekim ayında savaşın başlangıcında Netanyahu'ya ulusal birlik hükümetinde katılmasının ardından kuruldu ve Gantz'ın ortağı Gadi Eisenkot ile dinci Shas partisinin başkanı Aryeh Deri de gözlemci olarak yer aldı. Hem Gantz hem de Eisenkot, Netanyahu'nun Gazze savaşı için bir strateji geliştiremediğini düşündükleri için geçen hafta hükümetten ayrıldıklarını bildirmişti.