NATO Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük tatbikatını gerçekleştirecek

Atlantik ittifakı NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük askeri tatbikatını gerçekleştirecek. Önümüzdeki haftadan itibaren 90 bin NATO askeri aylar süreceği belirtilen tatbikata katılacak.

Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) ABD'li General Christopher Cavoli perşembe günü Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında "Bu tatbikat birliğimizin, gücümüzün ve birbirimizi koruma kararlılığımızın açık bir göstergesi olacak" dedi.

Birkaç ay boyunca Atlantik'ten NATO'nun doğu kanadına kadar uzanacak olan bu tatbikatlar, İttifak'ın terminolojisine göre "karşılaştırılabilir büyüklükte bir düşmana" karşı bir çatışma senaryosu şeklinde olacak ve bu nedenle isim vermeden Ukrayna'da yaklaşık iki yıl önce geniş çaplı bir savaş başlatan Rusya'ya atıfta bulunacak.

General Cavoli, Avrupa kıtasına "Kuzey Amerika'dan" birliklerin takviye edilmesini de içereceklerini söyledi.

Yaklaşık 50 savaş gemisi, 80 uçak ve 1,100 savaş aracı, Sovyetler Birliği ile Atlantik İttifakı arasındaki Soğuk Savaş'ın doruğa ulaştığı 1988 yılındaki Reforger Tatbikatı'ndan bu yana düzenlenen en büyük "savaş oyununa" katılacak.

NATO'nun 31 üye ülkesinin genelkurmay başkanlarını bir araya getiren Askeri Komitesi'nin başkanı Hollandalı Amiral Rob Bauer de aynı basın toplantısında "Bu rekor sayıda asker" dedi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanı Grant Shapps pazartesi günü yaptığı açıklamada, sadece Birleşik Krallık'ın bu tatbikatlar kapsamında 20 bin asker konuşlandıracağını duyurdu.

NATO bünyesindeki İngiliz kuvvetleri için son 40 yılın "en büyüğü" olarak nitelendirdiği bu konuşlanma, Rusya'nın “yarattığı tehdide" yanıt vermeyi amaçlıyor.

İngiliz hükümeti, Kraliyet Hava Kuvvetleri, Kraliyet Donanması ve Kara Kuvvetleri'nden birliklerin "Steadfast Defender" adı verilen tatbikat için Avrupa ve ötesine gönderileceğini bildirdi.

Grant Shapps NATO'nun Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore'den kaynaklanan "her zamankinden daha büyük zorluklarla" karşı karşıya olduğunu savunurken, İttifak'ın düşmanlarının her zamankinden daha fazla "birbirine bağlı" olduğu uyarısında bulundu.

Hollandalı Amiral Rob Bauer, Ukrayna'da Rus kara birliklerinin çok ciddi zarar gördüğünü, ancak Rus donanması ve hava kuvvetlerinin "kayda değer" güçler olarak kaldığını belirtti.

Bauer, "yoğun çatışmaların” hala devam ettiğini ancak "Rus saldırıları yıkıcı olsa da askeri açıdan önemli olmadığını" ifade etti. 

İttifak'ın bu üst düzey yetkilisi, geçen yıl dünyanın belki biraz fazla iyimser olduğunu ve bu nedenle "2024'te çok kötümser olmamanın önemli olduğunu" söyledi.

Rus ve Ukrayna orduları arasındaki cephe hattı son aylarda neredeyse hiç hareket etmedi. Kiev, önemli bir askeri atılım yapmayı ummaya devam ediyor ve bu amaçla ek silah ve mühimmat konusunda ısrar ediyor.

Ukrayna hükümeti, özellikle ülkenin altyapısının ve şehirlerinin her gün bombalandığı bir dönemde daha fazla hava savunma ekipmanı istiyor.

Ancak 60 milyar dolardan fazla ABD askeri yardımı Cumhuriyetçi temsilcilerin isteksizliği nedeniyle Kongre'de bloke edilmiş durumda ve Avrupa'nın dört yıllık 50 milyar avroluk mali katkısı da Macaristan'ın vetosu nedeniyle aynı kaderi paylaşıyor. Yine de 1 Şubat'ta Brüksel'de yapılacak 27 AB üyesinin katılacağı zirvede bir çözüm bulunabileceği ifade ediliyor.

Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşından bu yana Atlantik İttifakı binlerce asker göndererek doğu kanadındaki savunmasını güçlendirdi.