Moskova ve Kiev yüzlerce savaş esirini takas etti

Rusya ve Ukrayna Çarşamba günü, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmaların ve artan bombardımanların ortasında 230'dan fazla savaş esirini serbest bıraktıklarını açıkladı.

Ukraynalı yetkililerin Moskova'yı konuyla ilgili müzakereleri engellemekle suçlamasından sonra yaz aylarından bu yana il savaş esiri takası yapıldı. 

Rusya Savunma Bakanlığı Telegram üzerinden yaptığı açıklamada "Karmaşık bir müzakere sürecinin ardından 248 Rus askeri Kiev rejimi tarafından kontrol edilen topraklardan ülkelerine geri gönderildi" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy "200'den fazla askerimiz ve sivilimiz Rus esaretinden geri döndü" dedi.

Ukrayna İnsan Hakları Komiseri Dmitro Lubinets'e göre, Şubat 2022'de Rus saldırısının başlamasından bu yana Kiev ve Moskova arasındaki bu "49. takas" sırasında tam 230 Ukraynalı asker geri alındı. 

Ukrayna savaş esirleri koordinasyon merkezine göre bu rakam, esaret ardından ülkelerine geri gönderilen Ukraynalı askerlerin sayısı bakımından en büyüğü. 

Müzakerelerde yer alan Ukraynalı bir yetkiliye göre, bunların arasında 2022 yılında Mariupol kasabasının Rus ordusu tarafından kuşatılması sırasında Azovstal fabrikasında çalışan 66 fabrika koruyucusu da bulunuyor.

Lubinets Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 24 Şubat 2022'den bu yana toplamda 2 bin 828 Ukraynalı esirin evlerine döndüğünü belirtti. 

Ukrayna medyasına göre bir önceki savaş esiri değişimi geçtiğimiz ağustos ayına kadar uzanıyor. Ancak her iki tarafın elinde hala binlerce esir var. 

Kiev ve Moskova'ya göre Çarşamba günkü takas, Rusya'nın bir dizi insani, ekonomik ve enerji konularında önemli bir ortağı olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin arabuluculuğuyla mümkün oldu.

Bu değişim, son günlerde Ruslar ve Ukraynalılar arasında şiddetin arttığı ve her iki tarafın da siviller arasında düzinelerce ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan saldırılar düzenlediği bir dönemde gerçekleşti.

Cuma günü Ukrayna'ya yönelik bir Rus füze saldırısında yaklaşık 50 kişi ölmüştü. Bu saldırıları Cumartesi günü Rus şehri Belgorod'a yönelik benzeri görülmemiş bir Ukrayna bombardımanı (25 ölü) ve ardından Salı günü Kiev, çevresi ve doğudaki Harkiv'e yönelik daha geniş çaplı Rus saldırıları (5 ölü) izlemişti.

Çarşamba günü ise daha küçük çaplı Rus bombardımanları Ukrayna'nın iki bölgesinde üç kişinin ölümüne neden oldu. Önceki akşam Rusya'nın Belgorod bölgesi dört dalga halinde Ukrayna saldırılarına maruz kaldı ve bu saldırılarda bir kişi öldü, on bir kişi de yaralandı.