Mısır’ın Kudüs tasarısının BMGK’den geçmesi zor!

Kudüs’ün ABD Başkanı Donald Trump tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınmasına ilişkin kriz devam ederken, Mısır tarafından BMGK’ye sunulacak bir tasarının geçmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) geçici üyelerinden Mısır tarafından sunulan metinde, Kudüs’ün statüsüne ilişkin kararların iptali istenirken, bu tür kararların yasallığının kabul edilmemesi isteniyordu.

Ancak BMGK kaynaklarından alınan bilgiler,önümüzdeki hafta için oylanacak tasarının geçmeyeceğine kesin olduğunu gösteriyor. Tasarının BMGK’de veto hakkı bulunan ABD tarafından engellenmesi bekleniyor. ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Rusya ile birlikte veto hakkı bulunan 5 ülkeden iken, Trump’ın Kudüs kararını yok sayacak bir tasarıyı kesinlikle reddedecek.

ABD Başkanı Donald Trump, seçim vaatleri arasında yer alan bir kararla Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımış ve büyükelçiliğin Tel-Aviv’den bu kente taşınması için talimat verdiğini duyurmuştu.

Bu karara BM’nin yanı sıra birçok ülke tarafından karşı çıkılmış ve Filistin sorununun çözümünü zorlaştıracağı uyarıları yapılmıştı. Karar sonrasında Hamas tarafından ‘Üçüncü İntifada’nın başlatılacağı duyurulmuştu.