Libya’da 36 bine yakın çocuk desteğe ihtiyaç duyuyor

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü ve Çocuk Fonu UNICEF, Libya'da 14 bini kimsesiz olan 36 bine yakın çocuğun desteğe ihtiyacı olduğunu açıkladı.

BM'nin her iki örgütüne göre Libya'da yaklaşık 400 bin göçmen var. Bunların yüzde 9'unu çocuklar oluşturuyor. Çocuklardan 14 bini kimsesiz. Destek çıkacak bir aile bireyi yok.

Göç Örgütü ve UNİCEF bu durumu şok edici olarak değerlendirdi. 2017 yılında yanında bir aile bireyi olmayan 15 bine yakın çocuk, Libya'dan hareketle Akdeniz üzerinden İtalya'ya göç etmişti.

Aynı dönemde 400 çocuk denizde boğularak hayatını kaybetti. Bununla birlikte çok sayıda çocuk bu göç sırasında istismar, sömürü ve tutuklamalara maruz kalıyor.

UNİCEF ve Uluslararası Göç Örgütü, çocuklara yardımın güçlendirilmesi için Libya'da bir eylem planı devreye koyduklarını açıkladı.

Bu eylem planı özellikle koruma, eğitim ve sağlık yardımı içeriyor. Uluslararası Göç Örgütü, 2018 yılı içerisinde aralarında çok sayıda çocuğun da olduğu 30 bin göçmenin gönüllülük temeli bir program çerçevesinde ülkelerine göndermeyi planlıyor.

Kısa bir süre önce Libya'da göçmenlerin, köle olarak pazarlarda satıldığını gösteren gizli kamera görüntüleri ortaya çıkmış ve şok etkisi yaratmıştı.