Libya-İtalya arasında 1400 göçmen ‘kurtarıldı’

Libya’dan İtalya’ya doğru yola çıkarılan binin üzerinde göçmenin Akdeniz’de iken kurtarıldıkları ancak en az 2’sinin de yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.

İtalyan sahil güvenlik birimi Guardia Costiera’dan yapılan açıklamada, farklı tekne ve botlarla yola çıkarılan bin 400 kadar göçmenin kurtarıldığı duyuruldu. Açıklamada, Avrupa Birliği (AB) tarafından sürdürülen Sophia adlı ortak misyon kapsamında yapılan çalışmalarda göçmenlerin Libya açıklarında iken kurtarıldıkları belirtildi.

Açıklamaya göre, kurtarma çalışmaları sırasında 2 göçmenin cansız bedenine ulaşılırken, ölü sayısına ilişkin bilgilerin ancak kurtarılan göçmenlerin ifadeleriyle netleşmesi bekleniyor.

Dün gün içinde İtalya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada, 1 Ocak’tan bu yana ülkeye Akdeniz üzerinden gelen göçmenlerin sayısının 2017’nin aynı dönemine oranla oldukça düşük olduğu vurgulanmıştı. Geçtiğimiz yıl 2 bin 393 göçmenin yılın ilk 15 gününde İtalya’ya geldiği, bu sayının bu yıl 974 olduğu kaydedilmişti.

Ancak dün öğleden sonra ve akşama kadar yapılan çalışmalarla kurtarılan göçmenlerle birlikte bu yılın ilk 16 gününde İtalya’ya gelenlerin sayısı 2 bin 400’e yaklaştı.

İtalya’nın henüz iç savaşın devam ettiği ve köle pazarlarının kurulduğu Libya ile yaptığı anlaşmayla göçmenlerin gelişinde ciddi bir azalma kaydedilmişti. 119 bin mültecinin İtalya’ya geldiği 2017’de 2016’ya oranla üçte birlik bir göç azalması yaşanmıştı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre 2014-2017 yılları arasında İtalya’ya ulaşmaya çalışan göçmenlerden 20 bini Akdeniz sularında boğularak can verdi. İtalya’ya ulaşan göçmenlerin önemli bir kısmını iç savaşların yaşandığı Afrika ülkelerinden gelen mülteciler oluşturuyor. Libya’ya ulaşmak amacıyla Sahra Çölü’nden geçerken yaşamını yitiren göçmenlerin olduğu da bilinen bir gerçek.