Korsika’nın özerkliğine dair müzakereler başlayacak

Bağımsızlık ve otonomi yanlılarının ittifakının son bölgesel seçimleri kazandığı Korsika’da, Fransa’dan daha fazla özerklik için görüşmeler devam ediyor.

Aralık ayında yapılan seçimlerin ikinci turunda bağımsızlık yanlısı Gilles Simeoni ile daha fazla otonomiden yana olan Jean-Guy Talamoni’nin de aralarında olduğu siyasilerin oluşturduğu ‘Pè a Corsica’ adlı ittifak, yüzde 57’ye yakın oy almıştı. Böylelikle Korsika Assamblesi’ndeki 63 sandalyenin 41’ini bu ittifak kazanmıştı.

Korsika’nın daha fazla otonomiye sahip olmasını savunan Gilles Simeoni’nin başkanlığını yürüttüğü Korsika Yürütme Konseyi ile diğer seçilmişler dün Fransız hükümetiyle seçim sonrası ilk önemli görüşmeyi gerçekleştirdiler. İçişleri Bakan Yardımcısı Jacqueline Gourault’un ziyaretiyle Korsika’nın statüsüne ilişkin tartışmalar yeniden gündemde.

Gourault’un Korsika’nın temsilcilerinin isteklerini dinlemek amacıyla adaya geldiği duyurulurken, bu ziyaret, 22 Ocak’ta Başbakan Edouard Philippe, 6 Şubat’ta ise Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yapacağı ziyaretler öncesinde önemli bir aşama olarak görülüyor.

FRANSA’NIN ‘KIRMIZI ÇİZGİLERİNDE’ İLERLEME SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR

Korsika’nın yeni yönetimi ise, her ne kadar programlarında birçok talepler bulunsa da Paris ile müzakere yoluyla ilerleme kaydetmeyi yeğliyor. Korsikalı temsilciler, Fransa’nın ‘kırmızı çizgi’ olarak belirlediği Korsika dilinin Fransızca ile birlikte resmi dil olması, politik tutsakların ailelerine yakın cezaevlerine sevk edilmeleri, mülk edinme hakkının en az 5 yıl adada yaşayanlara verilmesi ve uzun vadede adanın geniş otonomiye kavuşması gibi konularda ilerleme hedefliyor.

Dünkü görüşmede Korsikalı partilerin taleplerinin detaylarına girilmezken, birçok talebin Fransız anayasasında yapılacak değişikliklerle mümkün olduğuna dikkat çekiliyor. Korsika Yürütme Konseyi Başkanı Gilles Simeoni, amaçlarının ‘müzakereleri bloke eden maddelerden başlamak olmadığına’ vurgu yaptı. Simeoni, şimdilik sadece sorunları tartışmak için bir çerçeve belirlemek olduğunu söyledi.

Öte yandan Korsika’nın taleplerinin karşılanabilmesi için daha önce Emmanuel Macron tarafından duyurulan anayasa revizyonunda Korsika için bir başlık açılması ihtimali de bulunuyor. Ancak bu konuda Fransız hükümetinin verdiği bir taahhüt bulunmuyor.

ÖZEL STATÜSÜNE RAĞMEN ANADİL EĞİTİMİNDE DAHİ ÇOK GERİDE

1768’te Fransa Krallığı tarafından işgal edilen Korsika, özel statüsü olan bölgelerden biri. 1 Ocak 2018 itibariyle ‘tek teritoryal topluluk’ (Collectivité territoriale unique) statüsüne geçen Korsika’nın dışında bu statüye denizaşırı üç diğer bölge sahip. Bu statüye 2011 yılında Mayotte, 2015 yılında ise Martinique ve Guyana gibi deniz aşırı bölgeler dahil edilmişti. Korsika’nın kendi assamblesinin yanı sıra yönetim kültür, çevre, ulaşım ve bölgesel kalkınma gibi konularda yetkili. Korsika dilinin okullarda çift dilli eğitimde kullanılmasına ilişkin 2016 yılındaki müzakereler de yetersiz kalmıştı.

Fransa’da ‘bölgesel dil’ olarak kabul edilen Bretonca, Oksitanca ve Baskça’nın konuşulduğu bölgelerde bazı okullarda öncelik yerel dillere verilirken, aşamalı olarak Fransızca eğitime geçilen bazı okullar mevcut. Ancak ‘immersiv’ denilen ve çocukların küçük yaştan itibaren kendi anadillerini konuşmalarını sağlayacak bu sistemdeki okullar Korsika’da henüz ‘proje aşamasında’.