Katalonya’daki 'krizin' maliyeti en az 1 milyar euro

Katalonya’nın bağımsızlık referandumu ve sonrasında bağımsızlık ilanına karşı İspanya’nın baskısıyla devam eden siyasi krizin maliyetinin milyarları bulduğu belirtiliyor.

İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, Katalonya krizinin ülke ekonomisine maliyetinin 1 milyar euroya ulaştığını ösyledi.

Cadena Ser radyosuna konuşan Luis de Guindos, Katalonya’daki kriz nedeniyle ülkesinin ekonomik büyümesinin 2017’nin son çeyreğinde yavaşladığını kabul etti. Ekonomideki daralmadan dolayı bağımsızlık ilan Katalonya bölgesel hükümetini suçlayan de Guindos, Katalonya’daki belirsizliğin şirketleri korkuttuğunu savundu.

MOTOR GÜÇ İKEN ‘YÜKE’ DÖNÜŞTÜ!

Bağımsızlık referandumu öncesi ve sonrasında Katalonya’da ekonomiye olan güvenin sarsıldığını söyleyen de Guindos, bölgenin İspanya ekonomisinde ‘motor güç’ iken ‘yüke dönüştüğünü’ iddia etti.

İspanya nüfusunun yüzde 16’sının yaşadığı Katalonya, milli gelirin yüzde 20’sine yakınını sağlıyor.

3 BİNİ AŞKIN ŞİRKET KATALONYA’YI TERK ETMİŞTİ

1 Ekim’de düzenlenen Katalonya bağımsızlık referandumu İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasaklanmıştı. Referandum öncesinde ve sonrasında Katalonya’daki 3 bin 100’ün üzerinde şirket merkezini buradan İspanya’nın diğer bölgelerine taşımıştı.

Bağımsızlık ilanı sonrasında Katalonya’da parlamento ve bölgesel hükümet fesh edilmiş ve Bölge Başkanı Carles Puigdemont görevden alınmıştı. İspanya’nın zorla dayattığı 21 Aralık’taki erken seçimlerde ise bağımsızlık yanlısı partiler yeniden zafer kazanmış ve Bölge Parlamentosu’ndaki 135 sandalyenin 70’ini kazanmışlardı.