Japonya depreminde ölü sayısı 64’e çıktı

Japonya'da pazartesi günü ülkenin merkezini vuran depremde yeni bilançoya göre 64 kişi hayatını kaybetti.

Kurtarma görevlileri korkunç depremden kurtulanları bulmaya çalışırken Çarşamba günü çok olumsuz hava koşullarıyla karşı karşıya kaldılar.  

Yetkililer gün boyunca şiddetli yağmur yağacağını bildirdi. Afet bölgesi olan Ishikawa vilayetindeki Noto yarımadasında, Japon Denizi'ne doğru uzanan uzun ve ince bir kara şeridinde toprak kaymaları yaşanabileceği uyarısı yapıldı.  

Japon Meteoroloji Ajansı (JMA) "Çarşamba akşamına kadar toprak kaymalarına karşı tetikte olun" diye uyardı.  

Yılbaşı günü saat 16.10'da  meydana gelen ve ABD Jeofizik Enstitüsü'ne (USGS) göre 7.5, Japon Meteoroloji Ajansı'na (JMA) göre 7.6 büyüklüğünde olan ana deprem bazı bölgeleri dengesiz hale getirdi. 

Bu depremden bu yana bazıları güçlü olmak üzere yüzlerce sarsıntı daha hissedildi ve ardından gelen tsunami bir metrenin üzerindeki dalgalarıyla kıyı şeridini, yolları ve deniz kenarındaki evleri harap etti. Noto yarımadasındaki yüzlerce bina felaket nedeniyle tamamen ya da kısmen yıkıldı. 

Ishikawa ili yetkililerine göre depremde 64 kişi öldü, 20’si ağır olmak üzere 300’ü aşkın kişi yaralandı.  

Yolları depremden etkilenmesi nedeniyle ulaşılması zor birçok köyün bulunduğu kırsal bölgelerde arama çalışmalarının uzun süre devam etmesi ve ölü sayısının artması bekleniyor. NHK televizyonuna göre, birçok insan hala evlerinin enkazında mahsur kalmış olabilir.  

Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alan Japonya, dünyada depremlerin en sık yaşandığı ülkelerden biri. Japon takımadaları, Mart 2011'de kuzeydoğu kıyılarında meydana gelen ve yaklaşık 20.000 kişinin ölümüne ya da kaybolmasına neden olan 9.0 büyüklüğündeki korkunç deprem ve dev tsunaminin izlerini halen taşıyor. Bu felaket aynı zamanda 1986'daki Çernobil'den bu yana en kötüsü olan Fukuşima nükleer kazasına da yol açtı. 

Yeni yıl depreminin ardından Japonya'nın nükleer santrallerinde şu ana kadar ciddi bir sorun rapor edilmedi.