Japonya depreminde 78 ölü, onlarca kayıp

Japonya'nın orta kesimlerinde meydana gelen depremde ölü sayısı 78’e çıkarken, halen onlarca kişinin kayıp olduğu ve maddi hasarın kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığı bildirildi.

300 km uzaklıktaki Tokyo'ya kadar hissedilen 7.5 büyüklüğündeki sarsıntı, Japon Denizi'ne yaklaşık yüz kilometre uzanan dar bir kara şeridi olan Ishikawa vilayetindeki Noto yarımadasını vurdu.

Depremde binaları çöktü ve yollar hasar gördü. Deprem ve ardından gelen ve bazıları çok güçlü olan yüzlerce artçı sarsıntı nedeniyle en az 78 kişi öldü, 330 kişi yaralandı. Tsunami de sahili vurdu ve bir metreden fazla dalgalar birçok tekneyi iskelelerden ve sahil yollarından sürükledi.

1 Ocak’ta yaşanan felakette Ishikawa yetkililerine göre hala kayıp 51 kayıp. Perşembe günü bir hükümet toplantısında konuşan Başbakan Fumio Kishida, "Durum çok zor, ancak (...) sizden bu akşama kadar mümkün olduğunca çok hayat kurtarmak için her türlü çabayı göstermenizi rica ediyorum" dedi.

Ishikawa Vilayeti 78 ölü bildirirken, Wajima kasabasındaki büyük yangın da dahil olmak üzere felakette yüzlerce bina tahrip olduğu için ölü sayısı daha da artabilir. 

Yağan yağmur, Japonya'nın dört bir yanından gelen binlerce Öz Savunma Kuvvetleri mensubu, itfaiyeci ve polisin arama çalışmalarını daha da zorlaştırdı. Meteoroloji servisleri toprak kayması riski konusunda uyarıda bulundu.

Bu koşullar, Suzu'daki bir okula sığınan 300 kişi de dahil olmak üzere mağdurlara gıda ve ekipman ulaştırılmasını da zorlaştırdı. Öz Savunma Kuvvetleri, en az erişilebilir bölgelere ulaşmak için helikopter kullanmak zorunda kaldı. Ishikawa'da yaklaşık 29 bin ev hala elektriksiz ve bu ve diğer iki vilayette 110 binden fazla ev susuzdu.

Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alan Japonya, dünyanın depreme en yatkın ülkelerinden biri. Japon takımadaları, Mart 2011'de kuzeydoğu kıyılarında meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin ölümüne ya da kaybolmasına neden olan 9.0 büyüklüğündeki korkunç depremin ve ardından gelen dev tsunaminin izlerini halen taşıyor. Bu felaket aynı zamanda 1986'daki Çernobil kazasından bu yana en kötüsü olan Fukuşima nükleer kazasına da yol açmıştı.