Japonya 400 adet ABD Tomahawk füzesi için sözleşmeyi imzaladı

Japonya, Asya-Pasifik bölgesinde artan jeopolitik gerginliklere uyum sağlamak iddiasıyla 400 adet Amerikan Tomahawk seyir füzesi alımına ilişkin sözleşmeyi resmen imzaladı.

Satış geçtiğimiz Kasım ayında Washington tarafından azami 2.35 milyar dolar karşılığında onaylanmıştı. Perşembe günü imzalanan sözleşme füzeler ve ilgili ekipmanlar için 1.8 milyar dolar değerinde.

Japon Savunma Bakanlığı, füzelerin teslimatının 2025-2026 yıllarında başlamasının planlandığını bildirdi.

Çin'in artan bölgesel faaliyetleri ve Kuzey Kore'den gelen sürekli tehditlerle karşı karşıya kalan ve Rusya'ya coğrafi yakınlığı bulunan Japonya, daha önce askeri harcamalarını ulusal GSYH'nin yaklaşık yüzde 1'i ile sınırlarken, 2027 yılına kadar savunma bütçesini GSYH'nin yüzde 2'sine çıkarmayı planlıyor.

Japonya, 2022 yılı sonunda kabul ettiği yeni ulusal güvenlik doktrininde, caydırıcılık amacıyla komşu ülkelerde doğrudan tehdit oluşturabilecek askeri hedefleri vurma kapasitesine sahip olmak için bir "karşı saldırı" ilkesi getirmişti.

Bu ilke, 1947'den beri yürürlükte olan ‘barışçıl’ Anayasası'nda savaşı "sonsuza kadar" reddettiğini belirten Japonya için yeni bir durumu ifade ediyor. Şu anda Japon takımadaları, güvenliğini garanti altına almak için ABD'ye ve Amerikan nükleer şemsiyesine sıkı sıkıya bağlı durumda.

Bu nedenle Tokyo mevcut durumda sahip olduğundan daha uzun menzilli füzeler edinmeye çalışıyor. Yeni durum, Amerikan Tomahawk'larının (1600 km menzilli) satın alınmasının yanı sıra yeni Japon füzelerinin geliştirilmesini de içeriyor.