Irak’taki seçimlerde sandalyelerin çoğunu Şii partiler kazandı

Irak’ta 18 Aralık’ta yapılan il genel meclisi seçimlerinin resmi sonuçlarına göre Şii partiler sandalyelerin çoğunu kazandı. Kerkûk’te ise YNK çoğunluğu elde etti.

On yıl aradan sonra yapılan il genel meclisi seçimleri, 18 vilayetin 15’inde gerçekleşti. Güney Kurdistan’ın üç bölgesinde ise gelecek yıl ayrı bir seçim yapılacak.

18 Aralık’ta merkez ve güneydeki dokuz vilayette iki eğilim ortaya çıktı: Büyük kazananlar ya mevcut valileri bağlı olduğu partiler ya da özellikle parlamentoda hakim olan ve İran yanlısı olarak değerlendirilen partilerin oluşturduğu koalisyonlar oldu.

Bağdat, Zikar, Misan, Basra, Babil ve Vasıt vilayetlerinde ilk dört sıra için genellikle aynı ittifaklar yarıştı.

Bunların başında eski paramiliter güçler olan Haşdi Şabi'nin üst düzey komutanlarından Hadi el-Ameri'nin liderliğindeki "Nebni" (Biz Kurarız) koalisyonu geliyor. Haşdi Şabi, düzenli güçlere entegre olmuş durumda.

Ancak aynı siyasi görüşten olan eski Başbakan Nuri El Maliki'nin liderliğindeki "Hukuk Devleti" koalisyonu ikinci sırada geliyor.

İkisini Yurtsever Devlet Güçleri Koalisyonu (Ammar el-Hekim ve eski Başbakan Haydar el-Ebadi) takip ediyor.

Başkent Bağdat'ta "Hukuk Devleti" ve "Nebni" 52 sandalyenin dokuzunu alarak önde giderken onları eski Meclis Başkanı, etkili Sünni şahsiyet Muhammed el-Halbusi'nin partisi Taqadom (İlerleme) takip ediyor.

Halbusi, ülkenin batısında yer alan ve Sünnilerin çoğunlukta olduğu El Anbar vilayetinde birinci oldu.

Irak'ta seçimler ve yetkililerin en üst düzey görevlere atanması genellikle birkaç ay sürebilen ve zorlu anlaşmalarla karmaşık hale gelen çetin süreçler oluyor.

Seçim Komisyonu'na göre 18 Aralık seçimlerine katılım oranı yüzde 41 olarak gerçekleşti.

Kerkûk’te YNK, 157 bini aşkın oyla 5 sandalye elde ederken, KDP 52 bini aşkın oy aldı ve 2 sandalye kazandı. Arap İttifakı 102 bini aşkın oyla 3 sandalye, Türkmen Cephesi 75 bin oyla 2 sandalye kazandı. Kürtlerin bölünmüş halde seçimlere girmesi, on binlerce oyun boşa gitmesine neden oldu.

Merkezi şehri Musul olan Ninova vilayetinde KDP 141 bin oyla 4 sandalye elde etti. YNK’nin de içinde olduğu Ehli Ninova Koalisyonu 50 bin oyla 2 sandalye kazandı.

Diyala vilayetinde YNK, 28 bini aşkın oyla 1 sandalye kazandı.