Irak’taki gösteriler devam ediyor

Irak’ta, son bir haftada şiddeti azalmış görünse de eylemler sürüyor.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Arap Şiilerin yoğunlukta yaşadığı güney kentlerinden Necef, Kerbela, Basra, Divaniye, Nasıriye, Zikkar, Mussena, Missan’da başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. Göstericiler "halk adına" diyerek ele geçirdikleri şehirlerdeki meydan ve mahallelerdeki gösterilerini sürdürürken, göstericilere karşı polis ve askerin sillah kullanması, bir azalma görülse de devam ediyor.

Göstericiler ilk günden itibaren İran karşıtı sloganlar atıyor.

'İRAN'I ÜLKEMİZDEN ATACAĞIZ'

Göstericiler Milli takım galibiyetini İran’a karşı kazanılmış bir zafer olarakg ördü

Ürdün’ün başkenti Amman’daki İran ve Irak milli takım maçının Irak’ın 2-1 galibiyeti ile sonuçlanması, başta başkent Bağdat olmak üzere göstericilerin elinde bulunan tüm şehirlerde kutlandı. Bağdat’ta göstericilerin elinde olan Tahrir Meydanı ile Azamiye, Xelan,  Keradi, Mansur mahallelerinde Irak milli takımının galibiyetini kutlayan yüz binlerce gösterici, "Defol Ülkemizden İran", "İran’ı yeşil sahada yendik, Irak sokaklarında da yenerek ülkemizden atacağız" sloganlarını attı.

KARARLAR UYGULANMADI

Irak hükümeti, Başbakan Adıl Abdulmehdi başkanlığında göstericilerin taleplerini yerine getirmek ve gösterileri bitirmek için defalarca toplandı. Abdulmehdi, bakanlar kurulunun yanı sıra Irak Güvenlik konseyini de gösterilerin bitirilmesi için defalarca topladı. Toplantılarda birçok karar alındı; göstericilerin taleplerinin yerine getirildiği şeklinde yansıtıldı. Ancak hiçbir toplantıda göstericilerin isteği olan, hükümet ve meclis başkanının istifa etmesi gibi bir karar alınmadı.

HÜKÜMETTEN GÖSTERMELİK ADIMLAR

Irak hükümeti, göstericilerin taleplerinin başında gelen yolsuzluk yapanlardan hesap sorulması, yolsuzluk yapanların görevden alınması gibi taleplerine ilişkin ise bazı göstermelik adımlar attı. Bu adımlardan biri, göstericilerin talepleri arasında olan ve yolsuzluğun merkezi haline geldiği belirtilen Irak Şehit Aileleri kurumları çalışmalarının gözden geçirilmesi, bu kurumun yöneticilerinden hesap sorulması konusunda göstermelik bir adım oldu. Dün yapılan açıklamada, yolsuzlukla mücadele için kurulan Irak Temizeller Komisyonu, Şehitler Vakfı Başkanı Nache el Şamari’nin yolsuzluk suçlamasıyla 7 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Komisyon tarafından yapılan açıklamada, “Mevcut Şehitler Vakfı Başkanı Najah el Shammari, yolsuzluktan 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Söz konusu ceza 1983 tarihli (160) karar hükümlerine dayanarak alındı” denildi.

YOLSUZLUK YAPANLAR TUTUKLANMADI

Ayrıca Kasım ayı başında yolsuzluk ve devlet malını kötüye kullandıkları gerekçesiyle 60 vekil ve yerel görevli hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı ancak şu ana kadar bu milletvekillerinden hiçbiri tutuklanmadı.

Irak Temiz Eller Komisyonu, 17 Ekim Kerkük müdahalesinden sonra Kerkük’e atanan geçici vali Seed Rakan Cuburi hakkında da yolsuzluk yapmak, devlet mallarını zimmetine ve aile fertlerine peşkeş çekmekten tutuklama kararı çıkardı. Tutuklama kararı çıkarılmasına rağmen Rakan Cuburi hakkında henüz bir yasal işlem yapılmadığı gibi, Cuburi, Kerkük geçici valiliği görevini de sürdürüyor. Rakan Cuburi’nin daha önce yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle iki oğlu ve kardeşleri tutuklanmıştı.