Irak’ta ABD üssüne balistik füzelerle saldırı

ABD Orta Doğu Komutanlığı (Centcom), cumartesi günü Irak'ta ABD askerlerinin bulunduğu bir üsse balistik füze atıldığını, bir Irak askerinin yaralandığını ve ABD'li askerlerin de yaralanmış olabileceğini açıkladı.

Centcom sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "20 Ocak günü Bağdat saatiyle akşam 6.30 sularında İran destekli savaşçılar tarafından Irak'ın batısındaki El Esad hava üssüne balistik füzeler ve roketler atıldı" dedi.

ABD komutanlığı "bir Irak askerinin yaralandığını" ve "bir dizi personelin travmatik beyin yaralanmalarına ilişkin değerlendirmelerinin sürdüğünü" belirtti.

Aynı kaynağa göre füzelerin çoğu hava savunma sistemleri tarafından engellendi.

Daha önce bir Iraklı polis yetkilisi ve bir ABD askeri, cumartesi günü Irak'ın batısında Amerikan askerleri ve uluslararası koalisyona bağlı diğer birliklerin bulunduğu Eyn el Esad askeri üssüne yaklaşık on füze atıldığını bildirmişti.

Bu saldırılar, Ekim ortasından bu yana koalisyona karşı onlarca saldırı gerçekleştiren "Irak İslami Direnişi" tarafından üstlenildi.

Önceki saldırılara karşı Washington birkaç kez misillemede bulundu. Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'ta 2 bin 500, Suriye'de ise 900 civarında askeri bulunuyor.

Cumartesi günkü silahlı saldırılar, ABD'nin müttefiki İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi'nde yaşanan savaşın yankılarının körüklediği bölgesel gerilimlerin arka planında gerçekleşti.

Cumartesi günü ayrıca İran Devrim Muhafızları'nın beş üyesi Şam'da düzenlenen bir saldırıda öldürüldü, Tahran İsrail'i suçlayarak misilleme yapmakla tehdit etti.

15 Ocak Pazartesi akşamı İran, İsrail’e karşı olduğu iddiasıyla Güney Kurdistan’ı balistik füzelerle vurmuş, birçok sivil hayatını kaybetmişti.

Bir ABD savunma yetkilisine göre 17 Ekim ve 17 Ocak tarihleri arasında Irak ve Suriye'de uluslararası koalisyona karşı insansız hava araçları ve kısa menzilli balistik füzelerle en az 140 saldırı gerçekleşti.