Hükümete Brexit’i icra yetkisi tanıyan yasa kabul edildi

Britanya’nın AB’den çıkışına yönelik hükümet tarafından hazırlanan kanun tasarısı Avam Kamarası’nda yapılan oylamayla kabul edildi.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda yapılan oylamada, Theresa May hükümetinin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış sürecini uygulamasına yönelik tasarı oy çokluğuyla geçti.

Oylamada 324 parlamenter evet oyu verirken, 295 ise hayır oyu çıktı. Kabul edilen yasa tasarısıyla hükümetin AB’den çıkış (Brexit) sürecini sonuca vardırması için gerekli yetki verilmiş olacak. Ancak yasanın Lordlar Kamarası’nda tartışıldıktan sonra onaylanması gerekecek.

BREXİT SONRASI  İÇİN ÖNEMLİ

Yasanın Lordlar Kamarası’ndan da geçmesi halinde 29 Mart 2019’da AB’den çıkacak Britanya’da AB hukukunun ulusal hukuka üstünlüğüne son vermiş olacak. Hükümet adına Brexit müzakerelerini yürüten David Davis, yasa sayesinde Britanya’nın birlikten çıkışının sorunsuz olacağını ve hukuki sistemin işleyeceğini savundu.

LORDLAR KAMARASI’NIN AB YANLISI OLDUĞU BİLİNİYOR

Yasa tasarısının bazı maddeleri, Aralık ayında Britanya Parlamentosu’nun Brexit müzakerelerinin sonucuna dair onay hakkını düzenleyen yasanın kabul edilmesiyle değiştirilmek zorunda kalınmıştı. Bazı muhafazakar parlamenterlerin de destek verdiği bu yasa sonrasında Theresa May hükümeti, AB’den çıkış tarihinin ertelenebileceğine dair bir maddeyi de dün kabul edilen tasarıya eklemişti.

30 Ocak’ta tasarının görüşüleceği Lordlar Kamarası’nda çoğunluğun AB yanlısı olduğu biliniyor.